European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/125

Brussel, 11 oktober 2006

13721/06 (Presse 280)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie ter gelegenheid van de vierde Werelddag tegen de Doodstraf

Ter gelegenheid van de vierde Werelddag tegen de doodstraf herhaalt de EU dat zij zich reeds lang tegen de doodstraf verzet. De doodstraf mag aan niemand worden opgelegd. De EU spreekt in het bijzonder haar medeleven uit met personen die ten onrechte tot de dood zijn veroordeeld en met hun familieleden en andere indirecte slachtoffers van de doodstraf. De Europese Unie acht de doodstraf wreed en onmenselijk en een schending van het recht op leven. Rechterlijke dwalingen kunnen nooit meer worden rechtgezet.

De Europese Unie is daarom in alle gevallen en alle omstandigheden tegen de doodstraf. De Europese Unie is met name bezorgd over de rechtsnormen die bij de toepassing van de doodstraf worden gehanteerd.

De Europese Unie neemt er met voldoening nota van dat de wereldwijde tendens om de doodstraf af te schaffen zich voortzet. De Europese Unie vindt dit bemoedigend, aangezien wij van oordeel zijn dat de afschaffing van de doodstraf bijdraagt tot de menselijke waardigheid en de voortschrijdende ontwikkeling van de mensenrechten. In gevallen waarin de doodstraf niet bij wet is afgeschaft, roept de Europese Unie op tot een moratorium op de toepassing ervan.

De Europese Unie is ingenomen met de afschaffing van de doodstraf in Mexico, de Filipijnen en Moldavië gedurende het afgelopen jaar en de positieve ontwikkelingen op weg naar volledige afschaffing in veel andere landen.

De Europese Unie spreekt haar grote ongerustheid uit over de lopende discussie over de herinvoering van de doodstraf in sommige landen waar deze is afgeschaft. De EU spreekt haar absolute afschuw uit over het feit dat in enkele landen nog altijd minderjarigen tot de dood worden veroordeeld en geëxecuteerd. Dit is een duidelijke schending van de vaste internationale rechtspraak.

De inspanningen om de doodstraf af te schaffen moeten worden voortgezet. De Europese Unie zal in diverse landen ter wereld blijven pleiten voor afschaffing ervan. De Europese Unie is ingenomen met initiatieven van organisaties van het maatschappelijk middenveld, zoals het derde Wereldcongres tegen de doodstraf dat door Ensemble contre la Peine de Mort in samenwerking met de Wereldcoalitie tegen de doodstraf in februari 2007 in Parijs wordt georganiseerd. De Europese Unie beschouwt dit als een belangrijke gebeurtenis die vertegenwoordigers van instellingen en het maatschappelijk middenveld wereldwijd een internationaal platform zal bieden om de beweging tot afschaffing van de doodstraf vooruit te helpen.

Op deze Werelddag tegen de doodstraf roept de Europese Unie alle regeringen van de landen waar de doodstraf nog wordt gehandhaafd op om zich moedig op te stellen en te werken aan de afschaffing van de doodstraf onder alle omstandigheden.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.