Ingezonden persbericht


Verzelfstandiging medewerkers ANWB Wegenwacht is 'schijnzelfstandigheid'

FNV Zelfstandige Bondgenoten pleit voor naleving regels zelfstandig ondernemerschap

Amsterdam, 11 oktober 2006 - Als reactie op het voornemen van de ANWB Wegenwacht om een groot gedeelte van haar medewerkers als zelfstandige ondernemers aan de slag te laten gaan in de nieuwe franchiseorganisatie ANWB Accuservice Specialist, pleit FNV Zelfstandige Bondgenoten voor naleving van de regels met betrekking tot zelfstandig ondernemerschap. Een van de kenmerken van zelfstandig ondernemerschap is dat je ondernemingsrisico loopt en dus nooit garantie op werk hebt, iets wat de ANWB wel toezegt. Daarnaast heeft een zelfstandig ondernemer te maken met meerdere opdrachtgevers en is niet in grote mate afhankelijk van één opdrachtgever, in dit geval de ANWB.

"De ANWB Wegenwacht doet voorkomen alsof het hier een zelfstandig ondernemerschap betreft", zegt Marjan van Noort, directeur FNV Zelfstandige Bondgenoten. "Het gaat hier echter om schijnzelfstandigheid; in tegenstelling tot echt zelfstandig ondernemerschap zijn de ANWB 'zelfstandigen' nog steeds voor een groot deel afhankelijk van de ANWB voor wat betreft opdrachten, apparatuur en faciliteiten. Werkelijk zelfstandige ondernemers kiezen bijvoorbeeld zelf met welke opdrachtgevers zij in zee gaan en van welke faciliteiten zij gebruik maken. Daarnaast is het belangrijk dat er bewust gekozen wordt voor het zelfstandig ondernemerschap en de voor en tegens die hiermee samenhangen, het moet je in het bloed zitten om een ZZP'er te zijn".

Het plan van de ANWB Wegenwacht om hun medewerkers te laten omscholen tot zelfstandig ondernemer staat niet op zich. FNV Zelfstandige Bondgenoten ziet een duidelijke trend waarbij het zelfstandig ondernemerschap meer en meer in opkomst is. "Wij blijven dan ook pleiten voor duidelijke afspraken voor zelfstandig ondernemerschap en samenwerking met de zelfstandige ondernemers om zodoende hun belangen te kunnen behartigen, aldus Marjan van Noort".

Over FNV Zelfstandige Bondgenoten

FNV Zelfstandige Bondgenoten is de vakbond voor zelfstandigen zonder personeel die als doelstelling heeft zonder winstoogmerk de belangen van de leden te behartigen. Zij doen dit door collectieve belangenbehartiging omtrent werk en inkomen, individuele belangenbehartiging rondom jurisch advies en incasso én het faciliteren van onderlinge contacten. Zij beoogt haar leden sociaal-economisch op de kaart te zetten als een derde groep onafhankelijke ondernemers met hun eigen identiteit ten opzichte van werkgevers en werknemers. FNV Zelfstandige Bondgenoten heeft bijna 8.000 leden en is een zelfstandige bond van de ruim 1,2 miljoen leden tellende FNV vakcentrale.

###

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Marjan van Noort

Directeur FNV Zelfstandige Bondgenoten

Tel. 030 263 72 03

Mob. 06 22 52 86 58

E-mail: mvnoort@fnvzzp.nl

Text 100 Public Relations

Gerhilde Ammerlaan

Tel.: 020 530 43 37

E-mail: gerhilde.ammerlaan@text100.nl