Provincie Overijssel

Flinke groei van glastuinbouw in Koekoekspolder

Het areaal aan glastuinbouw in de Koekoekspolder is de afgelopen jaren met 8 tot 19 hectare per jaar toegenomen. Deze groei zal naar verwachting ook de komende jaren doorgaan. Dit blijkt uit het onderzoek dat de provincie Overijssel en de gemeente Kampen hebben laten uitvoeren. Op basis van de resultaten stellen de provincie en de gemeente vast dat deze groei van de glastuinbouw niet opgevangen kan worden binnen de beschikbare ruimte in de Koekoekspolder.

Naar verwachting zal alle beschikbare ruimte in de polder tussen 2011 en 2013 door glastuinbouwbedrijven in gebruik zijn genomen. Voor de provincie Overijssel en de gemeente Kampen is dit aanleiding om een vervolgonderzoek te laten uitvoeren. Gedeputeerde Jansen: âDe glastuinbouw is belangrijk voor de regionale economie en de werkgelegenheid. Tegelijkertijd moeten we oog hebben voor het Nationaal Landschap. Nader onderzoek moet uitwijzen waar uitbreiding van de glastuinbouw kan plaatsvindenâ. In het vervolgonderzoek zal zowel gekeken worden naar locaties in de provincie Overijssel als in de buurprovincies.

De Koekoekspolder is het enige geconcentreerde glastuinbouwgebied in de provincie. Deze polder is één van de tien landelijk aangewezen gebieden die bedoeld is voor de herstructurering van de glastuinbouw in Overijssel en de verplaatsing van glastuinbouwbedrijven uit het westen. De provincie en de gemeente willen de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied ondersteunen. Het doel is een sterke, duurzame en economisch haalbare glastuinbouw in de polder en behoud van de kwaliteiten van de polder Mastenbroek.