Gemeente Breda

Koeien, schapen en geiten kinderboerderij Milieu Educatief Centrum opgehokt

De koeien, schapen en geiten van de kinderboerderij van het Milieu Educatief Centrum (MEC) aan de Wolfslaardreef in Breda staan volgens de regels van het Ministerie van Landbouw 's nachts op stal of op de Grote Akker onder een afdak.

Overdag staan alle dieren gewoon in de wei. Verder behandelt de kinderboerderij de dieren met een insectenwerend middel. Het MEC treft deze maatregelen om besmetting met het blauwtongvirus te voorkomen. Er is op dit moment geen gevaar voor de volksgezondheid.

Bij een rundveebedrijf in Strijbeek is deze week blauwtong geconstateerd. Als gevolg hiervan heeft het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselveiligheid (LNV) aangegeven dat alle herkauwers in een straal van 20 km van de Strijbeekse boerderij opgehokt moeten worden. De gemeentelijke kinderboerderij van het MEC ligt binnen dit gebied.

De dieren van gemeente in natuurgebieden behandelt Breda, volgens de richtlijnen van het Ministerie, alleen met een insectenwerend middel.

Blauwtong

Het blauwtongvirus wordt overgebracht door een bepaald soort mug (knut). Voor mensen is het virus ongevaarlijk. Het aanraken en aaien van dieren, ook al zijn ze besmet, levert dan ook geen risico op. De kinderboerderij blijft gewoon open voor bezoekers. Bezoekers zijn dagelijks van harte welkom van 09.00 - 17.00 uur, op maandag is de kinderboerderij gesloten. De geplande tentoonstelling van kleindiervereniging Bredania in de stallen van de kinderboerderij gaat aanstaande zaterdag en zondag, in aangepaste vorm, gewoon door. Meer informatie over blauwtong kunt u vinden op www.minlnv.nl > vragen en antwoorden.

Breda, 11 oktober 2006