LTO Noord


Blauwtong, update 10 oktober 2006

Nederland

LNV meldt vanavond nieuwe uitbraken van blauwtongvirus in Westmaas (Zuid-Holland) en Strijbeek (zuidelijk van Breda). Hierdoor worden de 20-km zones uitgebreid tot vrijwel geheel Zuid-Nederland ten zuiden van de grote rivieren, met uitzondering van een klein deel van Brabant rondom Roosendaal. De noordgrens loopt vanaf de Nieuwe Waterweg - Rotterdam - Gorichem - Waspik naar Den Bosch.

LTO krijgt signalen dat het verplicht opstallen van herkauwers in de 20-km zones wordt afgezwakt. LTO heeft hier al vele malen op aangedrongen, omdat Duitsland en België de veehouders ook een vrije keus geven tussen opstallen en behandelen met pour-on middelen.

Op de korte termijn is de inzet gericht op een tijdelijke vrijstatus van Nederland, als de temperatuur daalt beneden een bepaald niveau tot een nader te bepalen tijdstip in het voorjaar. Maar hierover, en dus over het al dan niet actief zijn van verschillende soorten besmette knutten (obsoletus, dewulfi), moet in EU-verband overeenstemming bereikt worden. Hierbij hoort ook een voor andere landen sluitende monitoring van dieren en knutten. Volgend voorjaar zou Nederland voor de EU blauwtongvirusvrij blijven, zolang er geen nieuwe besmettingen gevonden worden. LTO hoopt daar op, maar houdt er ernstig rekening mee dat het blauwtongvirus volgend jaar weer opduikt.

Voor de OIE (werelddiergezondheidsorganisatie) is Nederland minimaal de komende twee jaar besmet met blauwtongziekte.

LTO heeft tijdens overleg met LNV, op dinsdag 10 oktober, aangedrongen op oplossingen voor de afzet van slachtvee, fok- en gebruiksvee en nuka's. Hierbij is belangrijk dat ontvangende landen zich houden aan een in Europees verband af te spreken gedragslijn.

Het is belangrijk dat een gebiedsgerichte benadering gekozen wordt bij de bestrijding van blauwtongziekte. Daarbij gaat het om een proportioneel maatregelenpakket ter bestrijding van deze milde ziekte, waarbij de handel in dieren en hun producten zoveel mogelijk door moet kunnen gaan. Dat moet met de nodige waarborgen, zoals het gebruik van pour-ons, direct transport zonder overladen en (bij fok en gebruiksvee) vooraf testen van de te vervoeren dieren.

Duitsland

De blauwtongziekte verspreidt zich nog steeds in Duitsland, volgens niet officiële berichten waren er op 10 oktober 184 besmette bedrijven. Dat is een stijging van 26 in vier dagen tijd.

België

Ook in België gaat de stijging door. Op 10 oktober waren er 252 besmette bedrijven, met nog 67 verdenkingen. Bijna het hele land bestaat uit 20-km zones.

Frankrijk

Het aantal besmette bedrijven in Frankrijk staat nog steeds op vier. Door de uitbreiding van de beschermingszone lijkt het aantal slachthuizen in de zone dat binnen bereik van Nederlandse exporteurs komt, toe te nemen van 11 naar 17. LTO dringt er bij diverse partijen op aan om een nieuwe lijst van slachthuizen beschikbaar te stellen.

EU

Voor de liefhebber staan hier linken naar presentaties die vorige week (3 oktober) in Brussel gehouden zijn door de vier door blauwtongziekte getroffen lidstaten.

* ec.europa.eu/food/committees/regulatory/scfcah/animal_health/bluet ongue_neth_04102006.pdf

* ec.europa.eu/food/committees/regulatory/scfcah/animal_health/bluet ongue_france_03102006.pdf

* ec.europa.eu/food/committees/regulatory/scfcah/animal_health/bluet ongue_ger_03102006.pdf

* ec.europa.eu/food/committees/regulatory/scfcah/animal_health/bluet ongue_bel_04102006.pdf

OIE (werelddiergezondheidsorganisatie)

De OIE houdt eind oktober een bijeenkomst van specialisten over blauwtongziekte. LTO dringt er bij OIE en lidstaten op aan om voor het virustype 8 van de blauwtongziekte een lichter maatregelenpakket te hanteren dan in Zuid-Europa het geval is voor de daar voorkomende blauwtongziekten. Voor een dierziekte als vogelgriep wordt immers ook onderscheid gemaakt tussen hoog- en laagpathogeen virus.

Duitsland Gebietskulisse 10 oktober 2006

Integrale Portefeuille Diergezondheid en -welzijn LTO Nederland

Mona van Spijk, Klaas Johan Osinga, woensdag 11 oktober 2006