Politie Gelderland-Zuid

Controles fietsverlichting weer begonnen

Beuningen, 11-10-2006 o Team Beuningen is dinsdag weer begonnen met het houden van fietsverlichtingscontroles. Vooruitlopend op de landelijke publiekscampagne, die start eind oktober, is het team toch al met controles gestart omdat het nu al s' morgens donker is en het op een aantal wegen extra gevaarlijk is zonder verlichting te fietsen. De van Heemstraweg is daar een voorbeeld van.

De controles worden hoofdzakelijk in de ochtenduren gehouden, vaak langs schoolgaande routes. Maar ook tijdens de reguliere surveillances worden de controles meegenomen, ook in de avonduren. Waarschuwingen worden niet meer uitgedeeld, er wordt meteen verbaliserend opgetreden. Er zijn tot dusver 12 bekeuringen uitgedeeld aan fietsers zonder licht. Ook werd één bromfietser zonder licht staande gehouden en bekeurd. De controles vonden vooral plaats op de Molenstraat.

De politie houdt deze controles omdat nog steeds fietsers zonder licht rijden. Hierdoor ontstaan regelmatig gevaarlijke verkeerssituaties. Juist als fietser is het belangrijk om te zorgen voor een goede zichtbaarheid. Wanneer een automobilist een fietser te laat opmerkt kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.

Goed werkende fietsverlichting is dus noodzaak. Wie desondanks nog zonder licht op zijn fiets rijdt, loopt met het korten van de dagen een goede kans tegen de lamp te lopen: de politie let extra op fietsverlichting. Eén defecte lamp betekent 20 euro boete. Zit er geen rode reflector achter op de fiets dan betekent dat eveneens 20 euro boete. Aparte boetebedragen gelden nog weer voor afwezige wielreflectie en reflectoren op de trappers. Bij elkaar zijn de boetes goed voor een prima verlichtingsuitrusting.

Lees meer informatie op www.fietslichtaan.nl