Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



Akkoord met drie Antilliaanse eilanden

11 oktober 2006 De Antilliaanse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben woensdag een 'historisch' akkoord met Nederland bereikt over hun toekomstige status. De belangrijkste afspraken op een rij:

STATUS: De Nederlandse Antillen willen per 1 juli 2007 los van elkaar in diverse vormen verder, waardoor het Antilliaanse staatsverband verdwijnt. Het is de bedoeling dat Bonaire (ruim 10.000 inwoners), Sint Eustatius (2500) en Saba (1400) een soort gemeente van Nederland worden, met eigen burgemeesters. De inwoners van Curaçao (133.000) en Sint Maarten (33.000) willen een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De gesprekken met deze twee eilanden liggen echter stil.

STRUCTUUR: De 'gemeenten' Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen een burgemeester, wethouders en een gemeenteraad. Het bestuurssysteem is dualistisch: de taken van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders zijn strikt gescheiden. Veel Nederlandse wetten gaan geleidelijk gelden op de eilanden. De bevolking van de eilanden krijgt kiesrecht voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Ook komt er een mogelijkheid om deel te nemen aan de verkiezing van de Eerste Kamer.

FINANCIEN: Nederland zal erop toezien dat de eilanden zich aan de financiële eisen houden. De eilanden mogen geen geld meer lenen. Welke munteenheid ze krijgen, moet nog worden bepaald. Ook komt er nog onderzoek naar het fiscaal stelsel en naar de vraag of de Nederlandse Belastingdienst de heffing, inning en controle van belastingen kan overnemen.

POLITIE/JUSTITIE: Nederland zal verantwoordelijk zijn voor politie en justitie op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba blijft, onder een nieuwe naam, belast met de rechtspraak op de eilanden.