Ingezonden persbericht


Geachte redactie,

Ter informatie:
Hieronder staat het persbericht van de gemeente en projectontwikkelaar met daarin de wijzigingsvoorstellen zoals het buurtoverleg die heeft voorgesteld. Dit om tot een gezamenlijk perscommuniqué te komen conform de afspraak. Helaas was de gemeente niet bereid wijzigingen aan te brengen.

Met vriendelijke groeten,

Rens Kleverlaan,
Namens Projectgroep De Vliegerstraat,
Buurtoverleg De Hoef 'Geestmolen'.

----------

Hoogte bouwplan De Vliegerstraat bespreekbaar

Een gesprek, dat projectontwikkelaar Segesta, Buurtoverleg De Geestmolen en wethouder Binnendijk van Ruimtelijke Ordening met elkaar hadden op donderdagavond 5 oktober, onder leiding van onafhankelijk voorzitter Huub Kolen, resulteerde in één bouwlaag minder van de hoogste flat op het bestaande bouwplan. De alternatieve plannen van het buurtoverleg konden niet besproken worden. De gemeente en de projectontwikkelaar onderzoeken ondertussen de hoogte van de te lijden schade, waarna deze met onderbouwing ter bestuurlijke afweging aan de commissie en gemeenteraad wordt voorgelegd.

Het bemiddelingsgesprek was nodig, nadat de gemeenteraad een motie had aangenomen waarin het college werd opgeroepen zich in te spannen voor een oplossing, waarbij de kloof tussen buurtbewoners en projectontwikkelaar zou worden verkleind of gedicht. Het huidige bouwplan, goed voor 74 woningen, past volgens het college binnen gemeentelijk beleid, dat woningbouw in binnenstedelijk gebied aanmoedigt en aan De Vliegerstraat woningbouw van maximaal zes bouwlagen toestaat en heeft Segesta opdracht gegeven dit gebied maximaal te bebouwen. De gemeente heeft echter in 1999 met de bewoners vastgelegd dat er niet meer dan 3 bouwlagen mochten komen en verzuimd de eenzijdige wijzigingen op deze afspraak aan de bewoners kenbaar te maken. De buurt is wel akkoord gegaan met ontheffing op de gemaakte afspraken voor een ander plan van 90 woningen maar dit plan is door de projectontwikkelaar teruggetrokken. Om tot een oplossing te komen heeft de gemeenteraad de gemeente opdracht gegeven met de partijen om de tafel te gaan.

De projectontwikkelaar wil slechts een beperkte aanpassing voor zover de gemeente de schade vergoedt. Bewoners kregen geen andere keus dan de optie te accepteren. Het college hecht sterk aan de uitvoering van de motie van de gemeenteraad en steunt het plan. De ontwikkelaar en de gemeente willen zo snel mogelijk duidelijkheid verkrijgen over het te vergoeden schadebedrag, nadat de bestuurlijke afweging door de commissie en raad is gemaakt.

Projectontwikkelaar Segesta maakt wel een voorbehoud: Segesta voelt zich niet gehouden aan dit compromis, als er vanuit de buurt alsnog veel bezwaren worden ingediend die tot langdurige juridische procedures leiden in latere fases.

De vertegenwoordigers namens het Buurtoverleg zullen de voorgestelde aanpassing aan hun achterban ter goedkeuring voorleggen. Als blijkt dat in de gemeenteraad steun bestaat voor deze oplossing, overleggen gemeente en ontwikkelaar over schade, om over de hoogte van de geleden schade daadwerkelijk overeenstemming te bereiken. Daarna wordt het gewijzigde bouwplan wederom in behandeling genomen.

Meer informatie: afdeling Communicatie, André Bakker, (072) 548 89 91