Ministerie van Algemene Zaken

Welkomstwoord van minister-president Jan Peter Balkenende bij de lunch met Z.E. de heer P.H. Carstensen, voorzitter van de Duitse Bondsraad en minister-president van Schleswig-Holstein, Den Haag, 11 oktober 2006

Zeer geachte heer Carstensen, dames en heren,

Hartelijk welkom in Den Haag. Het is mij een genoegen u hier in deze stad aan de Noordzee te mogen ontvangen. Een zee die voor u als minister- president van Schleswig-Holstein natuurlijk geen geheimen kent. Een zee die u wellicht - net als veel Nederlanders - zo nu en dan ook inspireert.

Het is me opgevallen dat er een onderwerp is waar u graag en geïnspireerd over spreekt: Europa. "Wir brauchen wieder mehr Begeisterung für die gro?artige europäische Idee", zei u bij uw aantreden als voorzitter van de Bondsraad.

Woorden die ik aan de vooravond van het Duitse voorzitterschap van de Europese Unie graag nog eens aanhaal. U gelooft in een sterk Europa. En een versterking van de Europese Unie. Geen Unie versterkt door middel van bureaucratie. Wel een Unie versterkt door middel van het principe van de subsidiariteit. Vorige maand zei u hierover: "Aufgaben, die die Kommune erledigen kann, muss die Kommune erledigen. Aufgaben, die die Regionen erledigen kann, muss die Regionen erledigen. Aufgaben, die der Bund erledigen kann, muss der Bund erledigen. Und erst dann is die EU gefragt".

Heldere woorden. Woorden die mij uit het hart zijn gegrepen.

Natuurlijk is het in ons aller belang om ons als Europa sterk te maken in deze globaliserende wereld vol terroristische bedreigingen. Maar dat wil niet zeggen dat Europa het leven van onze burgers tot aan de keukentafel moet reguleren en regeren.

Er is ook een ander thema waar u veel over spreekt mijnheer Carstensen. Dat is de noodzaak om nu op verschillende terreinen hervormingen door te voeren in Duitsland. De Grote Coalitie onder leiding van bondskanselier Angela Merkel staat bepaald niet voor een eenvoudige opgave. De samenwerking tussen CDU/CSU en SPD is al een uitdaging op zich. Maar Duitsland ziet zich ook geconfronteerd met sociaaleconomische problemen die dringend om een antwoord vragen. Het zijn voor ons in Nederland herkenbare problemen. Ook wij hebben hier de afgelopen jaren soms pijnlijke hervormingen door moeten voeren. Maar de Nederlandse aanpak lijkt nu gelukkig zijn vruchten af te werpen. Nederland staat er nu beter voor dan vier jaar geleden. Dat is geen verdienste van de overheid alleen. Het resultaat is tot stand gekomen dankzij de gezamenlijke inspanningen van werkgevers, werknemers en overheid.

Gelukkig delen Duitsland en Nederland veel meer dan alleen vergelijkbare sociaaleconomische opgaven. Tussen onze landen bestaan warme vriendschapsbanden. We weten elkaar altijd gemakkelijk te vinden. Vandaag heb ik het genoegen u te mogen ontvangen, mijnheer Carstensen. Op 27 oktober zal ik ook hier in Den Haag de hand schudden van bondskanselier Merkel. Ik verheug me zeer op haar bezoek.

We weten elkaar te vinden. In Europees verband begrijpen wij elkaar. In Afghanistan en binnenkort ook in Libanon werken we nauw samen aan vrede en veiligheid. Maar we weten elkaar ook te vinden in Sleswig-Holstein. Ik begrijp dat afgelopen zomer een recordaantal bezoekers aan het Sleswig- Holstein Musik Festival hebben kunnen genieten van het beste en mooiste dat Nederland op muziekgebied te bieden heeft. Ik ben er trots op dat Nederlandse musici daar dit jaar centraal stonden. Het festival had een korte Nederlandse titel. Ik ben er ook trots op dat in de meest noordelijke deelstaat van Duitsland deze drie Nederlandse woorden nog nagalmen: "Dat klinkt lekker!"

Dames en heren,

Ik wil graag een toast uitbrengen. Op mooie muziek. Op de vriendschap tussen Duitsland en Nederland. En op u, mijnheer Carstensen.