Ict-meiden zoeken ict-meiden tijdens StudieBeurs Utrecht


Ruim baan voor vrouwelijk ict-talent

AMSTERDAM, 20061005 -- Is ict vooral iets voor jongens? Als je bij een willekeurige ict-opleiding om je heen kijkt, dan zou je haast gaan denken van wel. Wie echter beter kijkt, ziet ook menig studente die haar hart verloren heeft aan ict. Toegegeven, ict-meiden zijn in de minderheid, maar de HBO-I stichting gaat daar verandering in brengen. Tijdens de StudieBeurs van 11 t/m 14 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht heeft het HBO-I een stand met uitsluitend vrouwelijke ict-studenten. Zo wil het HBO-I benadrukken dat ict óók iets voor meiden is. De studentes zijn afkomstig van diverse ict-opleidingen in Nederland.

Talent
Er kiezen nog steeds veel te weinig meisjes voor een opleiding en carrière in de ict. Dat is jammer, want onder vrouwen zit - net als onder mannen - veel potentieel ict-talent. Gezien de dreigende tekorten aan ict'ers is, is het een gemiste kans dat opleidingen de helft van de bevolking niet weten aan te spreken.

Imago
Waarom kiezen zo weinig meisjes voor ict? Om dezelfde reden als waarom veel jongens die uitstekende ict'ers zouden kunnen worden, ook niet kiezen voor ict: ze hebben een verkeerd beeld van wat de studie en het werk inhouden. Ict wordt -ten onrechte - geassocieerd met technisch, saai en programmeren.

Buitenland
Het aandeel vrouwen in de ict schommelt in Nederland al jaren rond de tien procent. Vergeleken met andere (Europese) landen is het aandeel vrouwen in de ict in Nederland laag. Je zou je bijna door die cijfers laten ontmoedigen, maar ze laten juist zien dat een groter aandeel vrouwen in de ict wel degelijk mogelijk is. Er moet echter nog veel gebeuren voordat het percentage fifty/fifty is.

Ict-STER
Het HBO-I is een van de partners in het project Ict-STER, gezamenlijke actie voor meisjes en ict. In Ict-STER werken vijftien onderwijsinstellingen en bedrijven samen om meer meer meisjes en vrouwen bij ict-opleidingen en -beroepen te betrekken. Dit gebeurt onder meer door specifieke pilotacties, door te werken aan genderinclusiviteit van ict-opleidingen, en door gendermainstreaming van beleid. Verbetering van het imago van ict is een belangrijk doel. Niet alleen meisjes hebben een negatief beeld van ict, maar ook decanen, docenten en ouders vinden het vaak nog een vak voor jongens. Het project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het EQUAL-programma (ESF).

HBO-I
Jonge ict-professionals blijven onmisbaar. Het is dus belangrijk dat er voldoende goed opgeleide professionals zijn. Om hiervoor te zorgen werken 56 hbo ict-opleidingen in Nederland samen in de HBO-I stichting. Deze stichting spant zich in voor een hoge kwaliteit in het ict-onderwijs. Daarnaast zet de stichting zich in voor een juiste beeldvorming van de ict-opleidingen, zodat (toekomstige) studenten precies weten wat de opleiding hun te bieden heeft.





HBO-I stichting