Technische Universiteit Delft

Tot hier en nu verder
26 september 2006 door M&C

Intreerede van prof.ir. E.A.J. Luijten: "Tot hier en nu verder - Ruimtelijk ontwerp en historisch besef"

11 oktober 2006 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.ir. E.A.J. Luijten | Faculteit Bouwkunde

Tot hier en nu verder - Ruimtelijk ontwerp en historisch besef Geschiedenis is hip, ook in de wereld van het ruimtelijk ontwerp. Het Belvederebeleid is erop gericht cultuurhistorie een grotere invloed te laten krijgen op de inrichting van stad en land. Deze doelstelling is om twee redenen aanleiding voor systematische reflectie. Ruimtelijke planvorming wordt - mede door toedoen van Belvedere - in toenemende mate geconfronteerd met historisch onderzoek en de resultaten daarvan: monumentale waardestellingen en behoudsclaims. Ontwikkelaars en ontwerpers staan daar vaak onwennig en soms ook onwelwillend tegenover. Essentie van het ruimtelijk ontwerpproces is immers het opsporen van een wenselijk geachte, nieuwe situatie die van tevoren nog niet bekend was. Waardetoe-kenning vooraf verhoudt zich slecht tot het doel van de ontwerper, namelijk waardevermeerdering.

Aan de andere kant hebben ontwerpers in alle gevallen met de geschiedenis te maken. De historische ontwikkeling van de locatie of het gebied in kwestie werkt door in het plan én - bewust of onbewust - maken ontwerpers gebruik van het historisch, stilistisch repertoire binnen hun vakgebied. Een eerste literatuurstudie leert dat in Nederland architecten, landschapsarchitecten en stedebouwkundigen impliciet en intuïtief met historische factoren in hun werk omgaan.

In mijn oratie diep ik deze tweeledige probleemstelling verder uit en illustreer hem met behulp van een aantal actuele voorbeelden. Ik zal ingaan op mogelijke verbindende concepten tussen cultuurhistorie en ruimtelijke ontwikkeling. Met de begrippen "Cultuurhistorische toekomstwaarde" en "Erfgoed-ontwikkeling" zoeken we naar openhartige interactie tussen historici en ontwerpers op het niveau van de professionele houding en productie. Met behulp van plananalyse zoeken we naar coherente ontwerpprincipes om de bewerking van historische topografie en de inzet van historisch repertoire bespreekbaar te maken en op een hoger niveau te brengen.