Arnold zegt: TU Delft agenda, index Titelbalk gaf: TU Delft - Reservoir

Technische Universiteit Delft

Reservoir
26 september 2006 door M&C

Promotie van dhr. G. Toxopeus: "Simulation migrated and inverted seismic data for enhanced reservoir characterization"

11 oktober 2006 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Dhr. G. Toxopeus | ingenieur Technische Aardwetenschappen promotor | Prof.dr.ir. C.P.A. Wapenaar, prof.dr. S.M. Luthi en prof.dr.ir. J.T. Fokkema (CiTG)

Simulation migrated and inverted seismic data for enhanced reservoir characterization
Een iteratieve, gedeelde geologische aanpak kan niet optimaal worden gebruikt omdat het simuleren van gemigreerde seismische beelden welke rechtstreeks vergeleken kunnen worden met de echte gemigreerde beelden tijdrovend is. De sleutel om een iteratieve, gedeelde geologische aanpak mogelijk te maken is om het gedeelde geologische model te filteren met het spatiele resolutiefilter. Het gedeelde geologische model welke de zone beschrijft waar zich mogelijk koolwaterstoffen bevinden wordt losgekoppeld van het gladde achtergrond model welke wordt gebruikt om het spatiele resolutiefilter te bereken, wat een iteratieve, gedeelde geologische aanpak mogelijk gemaakt.

Synthetische geologische model worden gebruikt om te verifiëren dat gesimuleerde gemigreerde en geïnverteerde impedantie beelden direct vergeleken kunnen worden met de echte gemigreerde en geïnverteerde impedantie beelden.

Een iteratieve, gedeelde geologische aanpak wordt gebruikt om een verbeterd reservoir model van de Vroege Jura Cook Formatie (Oseberg Veld) te vinden, door middel van het testen van verschillende geologische scenario's. Relevante log gegevens worden toegewezen aan de geologische elementen in het gedeelde geologische model. Door het bestuderen van zandbanken in bestaande estuaria wordt realistische informatie over groottes en hoogtes van deze zandbanken verkregen. Deze informatie wordt gebruikt om een nog beter passend geologisch model te vinden. De conclusie luidt dat van oost naar west migreerde kanalen en zandbanken in een estuarium het beste fittende geologische model opleveren.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.