Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 4 oktober 2006

Eerste lezing in het NAi Maastricht

New Faces, new forms? Bespiegelingen van de architecten Julien de Smedt en Jürgen Mayer H.

Het NAi Maastricht, centrum voor architectuur en vormgeving, opende vorige maand zijn deuren met de openingstentoonstelling 'New Faces in European Architecture: David Adjaye, Jürgen Mayer H., PLOT=BIG+JDS, SeARCH', te zien tot en met 14 januari 2007 en de semi-permanente tentoonstelling 'Van Cuypers tot Coenen - Architectuur en Landschap van Zuid-Limburg 1750-2050'. Deze maand staat de eerste lezing op het programma 'New Faces, new forms? - Bespiegelingen van de architecten Julien de Smedt en Jürgen Mayer H.'

New Faces, new forms? Woensdag 11 oktober 20.00 uur De tentoonstelling 'New Faces in European Architecture' laat zien hoe een nieuwe generatie Europese architecten de basiselementen van de moderne, publieke architectuur (vorm, ruimte, beeld en gestalte) gebruikt als bouwstenen voor onze complexe samenleving. In de lezing 'New Faces, new forms?' zijn twee architecten uit deze nieuwe generatie aan het woord.
Julien de Smedt, tot voor kort partner in PLOT, luidde met Bjarke Ingels een renaissance in de Deense architectuur in. Beiden waren de jonge honden onder de Deense architecten, met hun soms speelse, maar altijd conceptueel geladen ontwerpen waaruit een groot plezier in het vak spreekt. De Smedt richtte onder de naam JDS een bureau op en werpt zich uitdrukkelijk op de volle breedte van het ontwerpen, uiteenlopend van meubelontwerp tot architectuur.
Jürgen Mayer H. onderscheidt zich binnen de Duitse architectuur door de sculpturale speelsheid van zijn ontwerpen. Hij plaatst zijn werk nadrukkelijk in het gebied waar architectuur, communicatie en nieuwe technologieën elkaar raken en is in staat om daarin op verschillende schaalniveaus tot interessante resultaten te komen. In zijn eigenzinnigheid krijgt hij pas de laatste jaren de kans om grootschalige projecten te realiseren, zoals het stadhuis dat hij in Ostfildern (Duitsland) heeft gebouwd.

De lezing vindt plaats in het NAi Maastricht, Avenue Ceramique 226, op woensdag 11 oktober om 20.00 uur. Voertaal: Engels. Toegangsprijs: EUR 5,00. Meer informatie: www.naimaastricht.nl . (Let op: in de toekomst zullen de lezingen van het NAi Maastricht plaatsvinden op de tweede donderdag van de maand).

Het NAi Maastricht wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Vesteda, 3W Vastgoed, Servatius Woningstichting, Woonpunt en Maasvallei, de gemeente Maastricht, de Provincie Limburg en het ministerie van OCW.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

www.naimaastricht.nl