Politiek debat bij opening energiebeurs

Expodia bv

Persbericht

Energie 2006: Politiek debat bij opening energiebeurs

's-Hertogenbosch, 8 oktober 2006
De opening van Energie2006, de vakbeurs voor besparen op energiekosten, zal mede in het teken staan van een debat tussen landelijke woordvoerders van politieke partijen over de toekomst van energiegebruik in Nederland. De beurs vindt plaats van 11 t/m 13 oktober in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch. De opening is om 11 uur. De beurs kent twee hoofdthema's: kostenbesparing in de gebouwde omgeving en kostenbesparing in de industrie. Afnemers van energie uit beide sectoren kunnen hier ideeën opdoen om tot een betere energie prijs prestatie te komen. Dit jaar komen ook de mogelijkheden voor het MKB ruim aan bod.
Naar verwachting zullen de energieprijzen zeker blijven stijgen. Slim inkopen en omgaan met energie betaalt zich dan ook snel uit. Dit verklaart het succes van deze beurs die Libéma organiseert samen met F&B, specialisten in energie en milieu, uit Hilversum.

Optimale inkoop
Alhoewel de regering de subsidies voor het opwekken van duurzame energie beëindigd heeft, blijft dit voor vele bedrijven toch attractief vanwege de steeds stijgende energielasten. De beurs toont dan ook veel voorbeelden. Een andere wijze om op energie te bezuinigen is de inkoop optimaliseren. Daarover wordt voor energiemanagers, inkopers, facilitymanagers technisch managers en energieadviseurs op vrijdag 13 oktober een congres gehouden.

Gebouwde omgeving
Op 1 januari 2007 zal zeker, in navolging van de Europese regelgeving, de EPA-U, het Energie prestatie advies voor de utiliteitsbouw ingevoerd worden. Waarschijnlijk zal de EPA voor woningen daarna snel volgen. Op Energie 2006 zijn diverse consultants aanwezig om projectontwikkelaars, facilitymanagers, vertegenwoordigers van woningbouwverenigingen en VvE vertegenwoordigers daarover uitvoerig te informeren.

Brabants Energie Theater
Een bijzondere manier van duurzaam met energie omgaan komt aan de orde op het Brabants Energie Theater van de provincie Noord Brabant. Daar wordt getoond hoe restwarmte van de ene industrie door een andere gebruikt kan worden. Ook is het mogelijk om restproducten zoals co2 naar andere industrieën over te hevelen.
Onno Hoes, de gedeputeerde EZ van Noord Brabant zal hier woensdag 11 oktober over spreken.

Investeringen snel terugverdiend
Volgens specialisten is in de industrie al gauw 30% besparing op energie mogelijk. Nieuwe technologieën en updaten van bestaande installaties liggen hieraan ten grondslag. De terugverdientijd van bijvoorbeeld technische isolatie is in sommige gevallen slechts twee tot drie maanden. Energie 2006 biedt de gelegenheid advies in te winnen, condities te vergelijken en nieuwe technologieën en oplossingen te ontdekken, die leiden naar een betrouwbare, voordelige energielevering en een maximale verbruiksbesparing. Energie kan op termijn worden ingekocht. Op de beurs kan men daarvoor terecht. Ook kan men zich verzekeren tegen de risico's die dit met zich mee brengt.

Stoompaviljoen
Een goed voorbeeld van maximale verbruiksbesparing vindt men op het stoompaviljoen, waar de meest vooruitstrevende oplossingen op stoomgebied worden getoond. Stoomapparatuur wordt gebruikt in de zorgsector, de voedingsmiddelen-industrie en (petro)chemische industrie. De apparatuur verbruikt jaarlijks over het algemeen vijf keer zoveel aan energie(kosten) dan de aanschafwaarde was. Het nieuwste op gebied van onder meer Appendages, brandertechniek, stoomketelbouw, condenspotten, keuringen en waterbehandeling wordt getoond.

Noodvoorzieningen
Er zijn de laatste tijd veel stroomstoringen geweest. Daarom is op Energie 2006 volop aandacht voor noodvoorzieningen. Daarnaast krijgen onder meer persluchttechniek, rookgasafzuigingen, energiezuinige (led) verlichting, klimaatinstallaties en luchtgordijnen alle aandacht.

Naast de uitgebreide expositie biedt Energie 2006 ook een activiteitenprogramma, zoals onder meer drie themacongressen voor grootverbruikers en energieprofessionals, inloopbijeenkomsten, de uitreiking van de Energie 2006 Award, een energie inkoopplein en een facturenspreekuur, waar iedereen zijn factuur door een specialist kan laten controleren.