Gemeente Den Haag

9 oktober 2006
WETHOUDERS HALEN HUISVUIL OP MET 'SCHONE' VUILNISWAGENS (6 oktober)

Haagse afvalinzamelaar HMS is begonnen met het vervangen van haar vuilniswagens door wagens met een extra schone motor. Deze zogenaamde 'Euro 5-motor' voldoet aan de strengste Europese norm voor uitstoot van schadelijke stoffen. De gemeente Den Haag stimuleert het gebruik van schone voertuigen, om zo de Haagse luchtkwaliteit te verbeteren. Wethouders Van Woensel van Milieu en Baldewsingh van Leefbaarheid nemen op woensdag 11 oktober de eerste schone vuilniswagen feestelijk in gebruik. Zij stappen zelf op de wagen om het huisvuil op te halen in Laak.

Luchtkwaliteit
De strenge Euro 5-norm voor vrachtverkeer wordt pas in 2008 Europees van kracht. De HMS voldoet hier dus gedeeltelijk al twee jaar eerder aan. De gemeente Den Haag is hier bijzonder gelukkig mee en stimuleert ook andere organisaties om schone brandstoffen en schone voertuigen te gebruiken en zuinig te rijden. Zelf gaf zij al het goede voorbeeld door te besluiten het gemeentelijke wagenpark op aardgas te laten overschakelen. Deze maatregelen maken onderdeel uit van een plan van aanpak ter verbetering van de Haagse luchtkwaliteit.

Huisvuil ophalen
Op woensdag 11 oktober zullen de wethouders Van Woensel en Baldewsingh met de eerste schone vuilniswagen van de HMS zelf het huisvuil ophalen. Zij doen dit vanaf circa 11.30 uur in de Isingstraat in Laak. De wethouders worden bijgestaan door HANS, het gezicht van de afvalcampagne van de gemeente. HANS staat voor 'Huishoudelijk Afval? Natuurlijk Scheiden.' Hij geeft de wethouders uitleg over hoe ze het GFT en het restafval gescheiden moeten ophalen.

Voor meer informatie over de Haagse luchtkwaliteit, zie www.denhaag.nl/lucht. Meer informatie over HANS en de afvalcampagne is te vinden op www.denhaag.nl/afval.