RWI: hoogopgeleide allochtonen lopen achterstand in

Raad voor werk en inkomen

RWI: hoogopgeleide allochtonen lopen achterstand op arbeidsmarkt in

Den Haag, 11 oktober 2006

Hoogopgeleide allochtonen maken een opvallende inhaalslag op de arbeidsmarkt. In 2003 was de werkloosheid onder hoogopgeleide allochtonen ruim vier keer zo hoog als onder hoogopgeleide autochtonen. In 2005 was dit gedaald naar een twee keer zo hoge werkloosheid. Hoogopgeleide allochtonen lopen de nog bestaande achterstand op doordat zij zich tijdens hun studie- en sollicitatiefase vaak anders ontplooien en oriënteren dan autochtone hoogopgeleiden. De achterstand lijkt verder in mindere mate veroorzaakt te worden door factoren die samenhangen met huidskleur of afkomst, maar meer door opleiding en motivatie. Opmerkelijk in dit verband is dat allochtonen bij het kiezen van een studierichting zich sterk laten leiden door het arbeidsmarktperspectief. Dit kan echter ten koste gaan van de innerlijke motivatie voor en affiniteit met een opleiding, wat weer tot uitval leidt.
Dit blijkt uit een onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) naar de arbeidsmarktpositie van hoogopgeleide niet-westerse allochtonen. De RWI stelt dat de recente inhaalslag niet alleen te danken is aan de verbeterde economische situatie. Er lijkt ook sprake te zijn van een daadwerkelijk structurele verbetering.

Ondanks de halvering vindt de RWI de achterstand van hoogopgeleide allochtonen nog steeds onnodig groot. Bovendien zijn zij op een aantrekkende arbeidsmarkt broodnodig. Vandaar dat de RWI voorstellen doet om de positie van hoogopgeleide allochtonen op de arbeidsmarkt verder te verbeteren. De RWI wijst er daarbij op dat het sowieso zeer belangrijk is dat allochtonen een hogere opleiding (HBO of wetenschappelijk onderwijs) volgen. Onder hoogopgeleiden is de achterstand van allochtonen op autochtonen namelijk veel kleiner dan onder laagopgeleiden.

Kabinet en sociale partners hebben eind vorig jaar tijdens de Werktop de RWI verzocht de problematiek van hoogopgeleide allochtonen op de arbeidsmarkt te onderzoeken en met oplossingen te komen. De RWI heeft zijn advies en het achterliggende onderzoeksrapport vandaag aan staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan de voorzitters van Stichting van de Arbeid aangeboden.

Hoewel de achterstand van hoogopgeleide allochtonen de laatste jaren kleiner geworden is, zijn zij vergeleken met autochtone hoogopgeleiden vaker werkloos, zoeken zij ook langer naar werk en werken ze vaker onder hun opleidingsniveau. Uit het onderzoek blijkt dat hier geen grote oorzaken achter schuilgaan, maar meer een samenspel van kleinere factoren. De RWI wijst onder andere op de mindere taalbeheersing, de vaak bescheidener opstelling van allochtonen tijdens sollicitatiegesprekken en op het feit dat zij minder vaak relevante of perspectiefvolle stages volgen. Bovendien hebben zij meer moeite om sowieso aan een stageplek te komen.
De sociaal-communicatieve achterstand komt ook doordat allochtonen minder meedoen in het studentenleven en minder nevenactiviteiten verrichten. Daardoor hebben ze als starter op de arbeidsmarkt een minder imposant CV en netwerk, evenals een mindere presentatie. Opvallend in het RWI-onderzoek is dat allochtonen zélf aangeven dat huidskleur en afkomst weliswaar een rol spelen in de beoordelingen tijdens sollicitaties, maar veel minder dan de gekozen opleiding en motivatie. Positief is dat eenmaal op de werkvloer de afkomst nog nauwelijks een rol speelt.

Om de positie van hoogopgeleide allochtonen op de arbeidsmarkt verder te verbeteren, stelt de RWI een aantal maatregelen voor die betrekking hebben op zowel de studie- als de sollicitatiefase. Omdat de arbeidsmarktpositie van hoogopgeleide allochtonen relatief veel beter is dan die van laagopgeleide allochtonen, hamert de RWI er allereerst op dat iedereen die dat kan ook daadwerkelijk een hogere opleiding gaat volgen en afmaakt. De RWI wil verder de doorstroming naar hogere onderwijsvormen bevorderen (met name van MBO naar HBO) en de studieuitval onder allochtonen in vooral het HBO bestrijden. Zo wil de Raad een betere begeleiding en advisering van allochtone studenten tijdens het kiezen van een opleiding of een stage. Allochtonen zouden ook actiever moeten zijn in studentenverenigingen en andere gemengde netwerken. Ook zijn gerichte arbeidsmarktvoorlichting en taal- en sollicitatietrainingen nog steeds nodig. De RWI concludeert dat, zoals afgesproken op de Werktop, het nu aan FORUM, het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling is om de voorstellen in de praktijk verder uit te werken.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI doet voorstellen aan de regering en andere partijen over het brede terrein van werk en inkomen. Doel van deze voorstellen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Het vergroten van de transparantie van en het verbeteren van de kwaliteit op de reïntegratiemarkt behoort eveneens tot de kerntaken van de RWI.
---
Voor de redactie,