Aedes

Kan wél!-aanpak voor beter leefklimaat blijkt zeer succesvol

11 oktober 2006

Kan wél! daagt bewoners in elf geselecteerde wijken uit met ideeën te komen om het leefklimaat in hun wijk te verbeteren. Vijftien corporaties die in deze wijken bezit hebben, doen mee met het project. Zij ondersteunen de initiatieven van de bewoners, ook financieel. De leefbaarheid van wijken in de steden staat volop in de belangstelling. Het project Kan wél!, een project van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA), SEV en Aedes vereniging van woningcorporaties, is daarvan een voorbeeld. Binnen Kan wél! zijn bewoners al meer dan 85 projecten gestart. Dat maakt de Kan wél!-aanpak zeer succesvol en uniek. De ideeën komen van de bewoners zelf en zij voeren hun ideeën ook zelf uit.

Christel Timmers uit Breda heeft diverse multiculturele bijeenkomsten opgezet in haar wijk Tuinzigt met als doel om mensen weer wat dichter bij elkaar te brengen. Onder andere een bling-bling party, graffiti- en hiphop-party en een kinderdisco. De kinderdisco is als structurele activiteit opgepakt door de welzijnstichting. Een mooie samenwerking met bestaande organisaties. Christel zelf is enorm veranderd door al deze activiteiten. Ze is weer naar school gegaan en heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ze is ook een stimulans geworden voor anderen.

De Turkse Hava Goktekine heeft haar hele buurt gemobiliseerd om het plein Wachterstraat in Zaandam opnieuw te betegelen. Bij diverse instanties is geld opgehaald en de hele buurt samen heeft uiteindelijk het werk gedaan. Als afsluiting is een gezellige barbecue gehouden op het nieuwe plein. Een eenmalige actie met als resultaat een brede samenwerking vanuit de hele buurt. Veel mensen die elkaar nog niet kenden, hebben nu regelmatig contact.

Hans Heesbeen is professioneel cameraman voor RTL-nieuws. Hij heeft overal in de wereld gefilmd maar is door Kan wél! gaan nadenken over zijn directe omgeving. Het bleek dat hij Afghanistan beter kende dan zijn eigen wijk en hij besloot een tweewekelijks programma te maken over zijn wijk. Hij heeft met buurtbewoners samen een redactieteam gevormd en de programmering bepaald. Inmiddels is de eerste pilot-uitzending gemaakt.

Deze drie typerende voorbeelden van Kan wél!-projecten tonen aan dat heel veel mensen in wijken en buurten beschikken over enorm veel creativiteit en bereid zijn zich in te zetten voor een leefbare buurt met ondersteuning van de lokale corporaties. Om te werken aan nieuwe manieren om die creativiteit en talenten aan te spreken en zo de leefbaarheid te vergroten is op 1 februari het project Kan wél! gestart. Het project duurt vijftien maanden en is nu halverwege.

Aedes en LSA organiseren ter gelegenheid daarvan op 12 oktober het symposium Kan wél! in vogelvlucht. Tijdens dit symposium kunt u kennismaken met Kan wél! en spreken met de initiatiefnemers van een flink aantal van de 85 projecten, ook bovengenoemde. Het symposium vindt plaats van 12 tot 17 uur in de Talent Factory, Buitendijk 2 in Den Bosch. Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden via info@kanwel.nl. Meer informatie kunt u vinden op www.kanwel.nl. U vindt daar ook het programma.




Aedes