Waterschap Roer & Overmaas


07-10-2006

Persinformatie: waterschap verbetert vistrap in de Hambeek

Waterschap Roer en Overmaas start volgende week met verbeteringswerkzaamheden aan de vistrap in de Hambeek in Roermond. Na de ingreep is de vistrap passeerbaar voor alle migrerende vissoorten.

Zeer recent, na 125 jaar afwezigheid, is de zalm weer gesignaleerd in de Roer, benedenstrooms van de ECI-centrale. Ook andere beschermde vissoorten komen in de Roer voor zoals de beekprik, rivierprik, elrits en rivierdonderpad. De Roer is hiermee één van de soortenrijkste beken van Nederland. Daarom is de Nederlandse rijksoverheid druk doende om alle stuwen in de Maas te voorzien van vistrappen om zijrivieren als de Roer- bereikbaar te maken voorde tussen de Noordzee en de in Duitsland gelegen paaigebieden migrerende vissen. Ook in Duitsland spant men zich in om deze vissoorten weer in de Roer te laten gedijen. Dit tezamen maakt het belang en de noodzaak van de aanleg en aanpassing van voorzieningen om vismigratie mogelijk te maken alleen maar groter.

De vistrap in de Hambeek dateert al uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Inmiddels is gebleken dat de hoogteverschillen van de afzonderlijke trappen in de vistrap zodanig zijn dat deze niet passeerbaar zijn voor alle migrerende vissoorten. Het waterschap past de traptreden aan. De treden worden nu gemaakt van grote rechtopstaande grote stenen die in stortsteen en beton worden vastgezet. Met het aanbrengen van extra treden wil het waterschap ervoor zorgen dat ook de kleinere vissoorten via de vispassage kunnen migreren. Daarnaast treft het ook maatregelen om de werking van de vistrap met behulp van netten te kunnen onderzoeken.

De aanpassing van de vistrap aan de Hambeek is één van de maatregelen om de laatste obstakels in de Roer op Nederlandse bodem voor vismigratie op te heffen.
De maatregelen zijn nodig om te voldoen aan de milieudoelstellingen die uiterlijk in 2015 moeten zijn gerealiseerd. Om alle vismigratie knelpunten in het Nederlandse deel van de Roer op te heffen , is ook de aanleg van een vispassage noodzakelijk bij de ECI-centrale in Roermond. Ook de aanleg van deze vispassage gaat binnenkort van start.

Zou het waterschap niets doen, dan zouden vele initiatieven, zoals een broedplaats voor zalmeieren in de Eiffel, het opheffen van de knelpunten voor vismigratie in Duitsland, het verbeteren van de waterkwaliteit en het laten meanderen van de Roer om voldoende paaiplaatsen te scheppen, zinloos zijn.

De aanpassingen en andere werkzaamheden voor de vistrap aan de Hambeek bedragen ongeveer 1 miljoen euro. Het waterschap komt in aanmerking voor subsidie ter hoogte van ongeveer 500.000 euro.