Gemeente Barneveld


Voedselbank en gemeente onderzoeken armoede

Het college van burgemeester en wethouders van Barneveld gaat samen met de Voedselbank Barneveld onderzoeken waarom er zich in de gemeente een voedselbank bevindt. Beide partijen willen graag weten wie er komen en waarom het verstrekken van wekelijkse voedselpakketten nodig is. Dat is het resultaat van gesprekken die tussen wethouder Leen Verweij en de coördinator van de Voedselbank, Hans Kreugel, hebben plaatsgevonden.

Enquête Op dit moment maken 125 huishoudens gebruik van de Voedselbank Barneveld. "Waarom kunnen deze mensen niet rondkomen en vele andere huishoudens met een minimuminkomen wel?". Dat inzicht ontbreekt op dit moment. Via een enquête onder de cliënten hopen we meer te weten te komen over de achtergronden die hebben geleid tot het beroep op de Voedselbank. De resultaten van de enquête worden naar verwachting voor het einde van het jaar bekend.

Voorlichting ondersteuning gemeente De gemeente gebruikt de resultaten om te beoordelen of huishoudens via de schuldhulpverlening of de bijzondere bijstand kunnen worden geholpen. De gemeente gaat de cliënten gericht voorlichten over de mogelijkheden van de gemeente.

Achtergrond De Voedselbank Barneveld deelt voedselpakketten uit aan mensen die financieel aan de grond zitten.

Verwijzing vindt plaats via de instellingen voor maatschappelijk werk of diaconieën van de verschillende kerken. De Voedselbank is vanaf begin dit jaar actief en is tijdelijk gevestigd aan de Amersfoortsestraat. De Voedselbank is bezig met het oprichten van een stichting. In het bestuur van deze stichting zullen vertegenwoordigers van kerken, het bedrijfsleven of hulpverleningsinstellingen plaats nemen. Dit zal zeker leiden tot een verdere professionalisering van de Voedselbank. De gemeente en de Voedselbank hebben afgesproken voortaan regelmatig overleg te hebben.