Gemeente Tilburg

11-10-2006
Gesubsidieerd werk en vrijwilligerswerk voor zeshonderd Tilburgers Proefproject Doen!, meedoen telt vandaag van start

De komende twee jaar gaat de gemeente zorgen dat 600 mensen structureel gesubsidieerd werk en andere maatschappelijk nuttige activiteiten kunnen doen. Het gaat om een groep uitkeringsgerechtigden die niet meer uit kunnen stromen naar betaald werk. De gemeente gaat hiervoor actief op zoek naar nieuwe vormen van werk en zet daarbij specifiek in op drie sectoren: zorg, vrije tijd en 'grijs en groen'. Vandaag start het proefproject 'Doen!, Meedoen telt'.

Wethouder Gon Mevis van Werk, inkomen en participatie: We vinden het ontzettend belangrijk dat mensen meedoen aan de Tilburgse samenleving. Dat hebben we ook aangegeven in het Algemeen Beleidsplan van de nieuwe coalitie. Meedoen heeft meerwaarde, mensen ontlenen daaraan immers eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dat doen zij niet door thuis te blijven zitten zonder werk. We zoeken naar activiteiten die bij de klant passen, zoals bijvoorbeeld toezicht houden op trapveldjes, helpen bij een kinderboerderij of andere bewoners helpen met klusjes. Ook voor 'de stad' is het fijn als taken die regulier niet gedaan kunnen worden wél opgepakt worden. De ideeën van het college over participatie staan in de nota Meedoen heeft meerwaarde.

Fors investeren
De gemeente investeert fors in het project. In totaal worden 300 gesubsidieerde banen gecreëerd. Werkgevers ontvangen een aanzienlijke loonkostensubsidie, waar de gemeente jaarlijks 6 miljoen euro voor uittrekt. Mevis: We willen mensen verleiden mee te doen, een gesubsidieerde baan verbetert het inkomen, men krijgt immers het minimumloon en dat is hoger dan een uitkering. Naast de gesubsidieerde banen worden 300 plekken gezocht voor maatschappelijk nuttige activiteiten. De deelnemers die voor dit soort plekken in aanmerking komen behouden hun uitkering, maar krijgen daarnaast een extra bijdrage van maximaal 1500 euro per jaar.

Proef
In Tilburg hebben 5500 mensen een uitkering. Tweeduizend mensen daarvan kunnen op termijn een vaste reguliere baan vinden. De overige mensen willen meestal ook graag werken, maar dat lukt door allerlei factoren niet of pas op de hele lange termijn. Tegelijkertijd is er in de stad een grote vraag naar betrokkenheid en inzet van mensen. Daarom starten we met dit proefproject, waarbij we voor een periode van twee jaar ervaring opdoen met zeshonderd mensen, aldus Mevis. De gemeente zoekt hiervoor samenwerking met veel partijen in de stad. Zij worden actief betrokken bij planvorming en uitvoering.