Nog 1% CO2-reductie met goede vloerisolatie


Den Bosch Vakbeurs Energie 2006

DEN BOSCH, 20061011 -- Met goede vloerisolatie blijkt in Nederland nog zeer veel energie te besparen. Bij de meeste bestaande woningen is de begane grondvloer niet of slecht geïsoleerd. Ook is de wering van vocht uit de bodem vaak gebrekkig, waardoor overdreven sterk geventileerd moet worden. Met een goede aanpak is het mogelijk bij veel voorkomende woningtypen het energieverbruik 15 tot 25% te reduceren, waardoor in Nederland alleen al 2,4 miljoen ton CO2-reductie valt te behalen. Dat is meer dan met andere isolatievormen mogelijk is en komt neer op 1% van de totale Nederlandse C02 uitstoot.

Bij woningen op de begane grond hoort de isolatiewaarde van de vloer duidelijk beter te zijn dan van de rest van de schil omdat het anders niet mogelijk is een ruimte gelijkmatig te verwarmen. Is de afkoeling aan de onderkant te groot (geen of slechte vloerisolatie) dan ontstaat er een sterke temperatuurgelaagdheid in het vertrek waarbij het onder te koud is en bovenin te warm. De lage temperatuur onder in het vertrek is niet comfortabel en heeft een hogere luchtvochtigheid die kan leiden tot zichtbare en niet zichtbare vochtproblemen (meer huisstofmijten in de vloerbedekking).
Deze vochtproblemen worden ernstiger wanneer de rest van de schil wel wordt geïsoleerd en de vloer niet. Het vocht dat voordien condenseerde op het enkel glas trekt voor een belangrijk deel naar de koude zone onder in de woning. De kans op schimmelvorming neemt toe evenals het aantal huisstofmijten in de vloerbedekking. Om deze nadelige gevolgen van het achterwege laten van vloerisolatie enigszins te beperken moet het ventilatievoud sterk worden vergroot.
Dit kost onnodig energie (elektrisch en gas).De lage vloertemperatuur veroorzaakt een gevoel van optrekkende koude ook wel schijntocht genoemd. Om toch nog een enigszins comfortabel gevoel te hebben, moet op thermostaathoogte een hogere luchttemperatuur worden gehandhaafd. De overmatig warme luchtlaag bovenin in het vertrek wordt hierdoor nog warmer. Warmte die grotendeels onbenut verloren gaat door ventilatie en transmissie via gevels.
Het energiebesparend effect van vloerisolatie is dan ook niet zozeer gelegen in het beperken van het warmteverlies door de vloer maar vooral te danken aan het creëren van een gelijkmatig binnenklimaat (met een lagere gemiddelde temperatuur). Daardoor gaat minder warmte verloren door muren, ramen en ventilatie. Dit besparingseffect van goede vloerisolatie is vergelijkbaar met het besparingseffect dat aan vloerverwarming wordt toegeschreven.
De hoge besparing wordt bevestigd door analyses van praktijkprojecten waarbij als enige isolatiemaatregel TONZON vloerisolatie is toegepast met Rd>3,80 m²K/W. De gemiddelde besparing bedraagt dan 8,5 m³ gas per m² per jaar. Voor geheel Nederland komt dit neer op 1,4 miljard m³ gas per jaar. Deze forse besparing is eenvoudig in te zien. Naarmate de vloer beter is geïsoleerd, wordt ze niet alleen warmer maar ook sneller warm en houdt ze de warmte langer vast.
Deze dynamiek heeft een grote invloed op de vochtigheid bij de vloer, het comfortgevoel en de energiebesparing. De extreme temperatuursgelaagdheid wordt genivelleerd. Het gevoel van optrekkende koude/schijntocht verdwijnt. De gemiddelde binnentemperatuur daalt soms wel met enkele graden. Het is al langer bekend dat de verlaging van de gemiddelde binnen-temperatuur een forse besparing op het totale verbruik oplevert (diverse bronnen spreken over 7% besparing bij 1 graad verlaging van de binnentemperatuur). Daarnaast wordt de dagelijkse stooktijd en vooral de lengte van het stookseizoen steeds korter. Ook is het niet meer nodig overdreven te ventileren. Door deze invloeden heeft goede vloerisolatie een veel grotere invloed op het totale energieverbruik dan andere isolaties.

De Technische Commissie van de VIBA-Expo in Den Bosch kwam al eerder tot de conclusie dat zonder een goede vloerisolatie het niet mogelijk is woningen te verkrijgen die èn comfortabel èn gezond èn energiezuinig zijn.
Dit is de maatregel die het eerst genomen zou moeten worden, samen met een optimale vochtwering