Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
inlichtingen
Frank Holthuizen
Telefoon
077 352 21 12

Voorstellingen in Limburgs Museum in Venlo

Spraakmakende documentaire over processie ter ere van de Heilige Rosa

Op de zondagen 15 en 22 oktober aanstaande om 13 uur laat het Limburgs Museum de inmiddels spraakmakende film zien van Hans Heijnen over de processie ter ere van Sint Rosa in Sittard. De documentaire wordt vertoond in het kader van de Week van de Geschiedenis die dit jaar geloof en bijgeloof als thema heeft.

In de Zuid-Limburgse stad Sittard wordt al meer dan driehonderd jaar op de laatste zondag van augustus de processie ter ere Sint Rosa gehouden. Rosa is de beschermheilige van de stad. Verbonden met Sittard - hij is er geboren, gedoopt en opgegroeid - verbaasde filmmaker Hans Heijnen zich bij het weerzien van de processie. Hij realiseerde zich ineens dat het geestelijk leven in zijn geboortestad nog volop vertegenwoordigd is in het straatbeeld. Nonnen, paters, een kapelaan in zwart kostuum met witte boord, de deken: de Rooms-katholieke tijd leek er stil te hebben gestaan. Ook kon je zien dat het merendeel van de kijkers aan de straatkant de processie van Sint Rosa als folklore beschouwden, als een optocht in plaats van een religieuze uiting die een processie is.

Deze observaties leidden tot de documentaire Heilige Rosa, waarin Hans Heijnen in een persoonlijke zoektocht vragen stelt over de staat van het geestelijk leven in zijn geboortestad. Zijn het echt alleen nog maar rituelen, in wezen folklore, of is het ook nog een dieper geloof dat echt van binnen zit, en bij wie dan nog?

In de film wordt een aantal sleutelfiguren uit het katholieke leven van de stad geportretteerd, onder wie Jacques Pfennings, in de volksmond Jacques Wijwater geheten, die al meer dan 40 jaar acoliet is, een volwassen misdienaar. Jacques is net zo goed lid van de carnavalsvereniging en andere typische Sittardse clubs als dat hij ceremoniemeester is van de acolieten. Hij is er zeker van dat er een leven na de dood is en komt ook zeker in de hemel. Kapelaan Krewinkel (29 jaar) is diep teleurgesteld in het innerlijke geloof van de kerkgangers. Bijna alles is folklore volgens hem en hij is bang dat het dieptepunt van de rooms katholieke kerk nog lang niet in zicht is.'Ouders komen alleen maar met hun kroost mee tijdens de communieviering voor het feestje, en daarna zie je ze nooit meer terug in de kerk.'

Zuster Elvira Maria van de Karmelietessen werft nieuwe zusters via internet. De 38-jarige non was zangeres en pianiste totdat ze in aanraking kwam met het gevoel van roeping. Als kind werd ze al betoverd door wierook, kaarsen, en de prachtige verstilling in katholieke kerken. Twee Antilliaanse meisjes twijfelen nog of ze die stap naar de echte Liefde bij Jezus ook moeten zetten. Elvira Maria probeert hen daarbij te helpen.

Als de Sint Rosa processie dan weer trekt op die laatste zondag van augustus lijkt het er op dat Heilige Rosa de inwoners straks niet alleen tegen de pest moet beschermen, maar ook tegen het ongeloof.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
telefoon 077 352 21 12
www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
gesloten op maandagen

Filmstills downloadable van:
http://www.limburgsmuseum.nl/pers/Week_van_de_geschiedenis/Sint_Rosa/


---- --