Ingezonden persbericht


5. October 2006

19 dierenbeschermingsorganisaties nodigen u uit voor: Het Grote Politieke Dieren Debat

Amsterdam, 4 oktober 2006 - Op zondag 15 oktober is het zover. De gezamenlijke dierenbeschermingsorganisaties hervatten een oude traditie: een verkiezingsdebat waar nu eens niet de mens, maar het dier centraal staat. Het Grote Politieke Dieren Debat. In al het verkiezingsgeweld raken de dieren meestal ondergesneeuwd tussen andere thema's. En dat terwijl er toch veel meer dieren dan mensen in dit land zijn. Namens 19 dierenbeschermingsorganisaties - met gezamenlijk bijna een miljoen leden en donateurs ­ organiseren Aap, Bont voor Dieren, de Dierenbescherming en Varkens in Nood dit verkiezingsdebat.

Deze 19 organisaties organiseren het debat om kiezers er op te wijzen op 22 november in het stemhokje ook aan de dieren te denken. Naast het debat komt er ook een gezamenlijke verkiezingswebsite.
Stellingen voor het debat De overheid is verantwoordelijk voor het welzijn van dieren in Nederland. Er moet een verbod komen op de nertsenfokkerij in Nederland. Belastinggeld is nodig voor het zoeken van alternatieven voor dierproeven. De wantoestanden bij transporten, veemarkten en slachterijen die in de publiciteit zijn gekomen vormen slechts het topje van de ijsberg. Dierenwelzijn hoort in de grondwet. De malafide hondenhandel is de verantwoordelijkheid van de consumenten. Confronterende filmpjes zullen de stellingen inleiden. Onder leiding van Jan Terlouw zullen Tweede Kamerleden op het scherpst van de snede over deze en andere stellingen debatteren.

Verder met :

· Henk Jan Ormel (CDA) · Harm Evert Waalkens (PvdA) · Joost Eerdmans (EénNL / Groep Eerdmans-Van Schijndel) · Janneke Snijder (VVD) · Boris van der Ham (D66) · Marianne Thieme (PvdD) · Krista van Velzen (SP) · Ineke van Gent (GroenLinks)

Reserveren en meer informatie Datum: 15 oktober 2006 Locatie: Paradiso, Weteringschans 6-8 in Amsterdam Tijdstip: Zaal open om 10.30 uur; debat van 11.00 tot 12.45 uur Entree: ¤ 3 Reserveren: via Varkens in Nood: www.varkensinnood.nl (Link: http://www.varkensinnood.nl/ ) of 020-6177757 Woordvoerder namens de gezamenlijke organisaties is Hans Baaij Comité Anti Stierenvechten * Compassion In World Farming Nederland * Dierenbescherming * Hondenbescherming * IFAW (International Fund for Animal Welfare) * Milieudefensie * Nederlandse Vegetariërsbond * Nederlandse Vereniging voor Veganisme * Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren * Stichting AAP * Stichting Bont voor Dieren * Stichting Dierenrechten Nederland * Stichting Faunabescherming * Vereniging Proefdiervrij * Stichting Varkens in Nood * Stichting Vissenbescherming * Stichting Wakker Dier * WSPA Nederland * Zeehondencrèche Pieterburen