PERSBERICHT

dd. 15 oktober 2006.

ACTIEGROEP TEGEN AFVALVERBRANDINGSOVEN OPGERICHT

Onder de rook van Harlingen, in het dorpen Midlum en Wijnaldum, hebben bezorgde inwoners een protestgroep opgericht tegen de mogelijke komst van een afvalverbrandingsoven in de haven van Harlingen.

De Actiegroep Afvalverbranding Harlingen Nee heeft een groot aantal dorpsbelangen rondom Harlingen onlangs schriftelijk opgeroepen om zich tegen de plannen van de Friese vuilverwerker Omrin en de gemeente Harlingen te keren.

Volgens de Actiegroep is het werkgelegenheidseffect van de nieuw te bouwen oven voor de gemeente Harlingen gering omdat er vooral gespecialiseerd personeel komt te werken dat van elders moet worden aangetrokken. De groep ziet vooral nadelen, zowel voor het Waddengebied als het hele westelijke gedeelte van Friesland.

'Hoe is het mogelijk,' zegt Rijpstra, 'dat een gemeente, die haar haven uitdrukkelijk binnendijks heeft willen uitbreiden vanwege de zorg voor het unieke Waddengebied, nu op het punt staat een bedrijf in die haven toe te staan dat allerlei vuiligheid aanhaalt?'

Volgens de Actiegroep is de kans groot dat de Omrin-oven ook afval zal verwerken dat over de Waddenzee vanuit het buitenland wordt aangevoerd. Net als de Waddenvereniging vindt zij dat een directe bedreiging van een natuurgebied dat in de wereld verder nergens te vinden is.

Daarnaast wijst de Actiegroep op de risico's voor het milieu en de volksgezondheid die de afvalverbrandingsoven met zich mee zal brengen in de gemeenten die aan de Waddenzee grenzen. Volgens Omrin zal de oven door een moderne filtering alleen 'schone stoom, oftewel water' uitstoten. Maar dat is natuurlijk een utopie. De Actiegroep vraagt zich af waarom er dan ook een schoorsteen van liefst 70 meter hoog voorzien is.

'Het hele westen van Friesland zal te maken krijgen met de gevolgen van de uitstoot,' zegt Rijpstra. 'De meestal westelijke wind zal dag in dag uit zorgen voor een constante uitstrooi van stoffen. En hoe "schoon" de uitstoot ook is, de risico's van storingen en calamiteiten blijven. Er is in Europa geen afvalverbrandingsoven te vinden die daar geen last van heeft, of heeft gehad. Heel westelijk Friesland, tot dusver een van de schoonste gebieden van Nederland, betaalt vroeg of laat de rekening.'

Bovendien voorziet de Actiegroep dat de komst van een afvalverbrandingsoven in Harlingen de zoutwinning in de regio, die tot een alarmerende bodemdaling heeft geleid, verder zal stimuleren. Rijpstra: 'De bevolking van Noordwest-Friesland krijgt het straks dubbel voor de kiezen. Die wordt opgescheept met én bodemdaling én een niet gering milieu- en gezondheidsrisico. De aloude, trotse "bouhoeke" gaat een sombere toekomst tegemoet als het rioolputje van Noord-Nederland.'

Dit allemaal tot meerdere eer en glorie van onze burgemeester te Harlingen en tot genoegen van de andere Friese gemeenten die hun afval kunnen dumpen in Harlingen.

Actiegroep Afvalverbranding Harlingen Nee

Woordvoerder:

J. Rijpstra

Haulewei 2

8857 RC Wijnaldum

Telefoon 0517-591909

E-mail: afvalovennee@hotmail.com