Politie Midden- en West Brabant

Weekendpersberichten district Breda 14 & 15 oktober

BREDA, 15 oktober 2006

Winkeldieven aangehouden

BREDA: De politie heeft vrijdagmiddag rond 16.30 uur een 59-jarige Bredanaar aangehouden bij een supermarkt aan de Rijnauwenstraat. De man wilde met een pakje shag en sigaretten de winkel verlaten zonder te betalen. Winkelpersoneel doorzag zijn plannen. De man is overgebracht naar het bureau en na verhoor op vrije voeten gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

ETTEN-LEUR: Een 12-jarige jongen uit Etten-Leur is zaterdagmiddag rond 13.15 uur aangehouden bij het winkelcentrum aan de Hof van den Houte. Hij wilde bij een winkel enkele magneten meegenomen zonder te betalen. Na verhoor is de jongen overgedragen aan zijn ouders; hij wordt doorverwezen naar bureau HALT.

Jongen (15) fietst op gestolen rijwiel

BAARLE-NASSAU: Een 15-jarige jongen uit Baarle-Nassau is vrijdagmiddag kort voor 18.00 uur aangehouden op de Bredaseweg. Hij reed daar op een fiets die eerder die dag gestolen was. Dat gebeurde op de Rector van de Broekstraat bij een basisschool. De moeder van de jongen van wie de fiets was, kon agenten de naam geven van een jongen die volgens haar betrokken was bij de diefstal. Agenten zijn langs dat adres gereden, maar die betrokkene was niet thuis. Op de Bredaseweg kwamen ze vervolgens de 15-jarige jongen tegen die echter beweert de fiets gevonden te hebben. Hij is na verhoor heengezonden. De fiets is bij de rechtmatige eigenaar terug. De politie onderzoekt de zaak.

Dronken automobilisten aangehouden

BREDA:De politie heeft vrijdagavond tegen 22.50 uur een 38-jarige Bredase automobilist aangehouden op de Acaciastraat. Hij veroorzaakte daar een materieel ongeval, terwijl hij onder invloed was van alcohol. De man kwam op de verkeerde weghelft terecht en botste op een auto, bestuurd door een 24-jarige Bredase. Beide autos moesten getakeld worden. Uit de ademanalyse van de man rolde een uitslag van 925 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uur. Ook werd zijn rijbewijs ingenomen. De man is na verhoor heengezonden; hij zal zich later voor zijn daden moeten verantwoorden.

ZUNDERT: Een 46-jarige inwoner van Hoogstraten is vrijdagnacht kort na 02.30 uur aangehouden. Dat gebeurde net over de grens, op de John Leijsenstraat in België. Surveillerende agenten zagen de man over de Meirseweg reed, maar nogal slingerde.

Toen ze achter de auto reden, gaven ze een stopteken, maar de automobilist reed door en zette zijn auto pas op Belgische grondgebied stil. Hij rook naar alcohol waarop hij mocht blazen. Daaruit kwam 275 ug/l als uitslag. Dat leverde een rijverbod van een uur op. Na verhoor is de man heengezonden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

ETTEN-LEUR: Een 21-jarige inwoner van Etten-Leur is zaterdagnacht rond 00.30 uur aangehouden op de Parklaan. Hij reed met zeer hoge snelheid door de bebouwde kom en bleek bovendien nog onder invloed van alcohol, uit een ademanalyse kwam 390 ug/l. De man is een beginnend bestuurder, zodat zijn rijbewijs direct is ingevorderd. Ook kreeg hij een rijverbod van 5 uur. De auto waarin de man reed, is in beslaggenomen. Na verhoor is de man heengezonden, tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

FIJNAART: Bij een verkeerscontrole is een 49-jarige automobiliste uit Zegge zaterdagnacht rond 00.50 uur op de Molenstraat aangehouden. Zij blies 320 ug/l, goed voor een rijverbod van 2 uur. Met een bekeuring is zij na verhoor heengezonden.

Elf aanhoudingen tijdens horecatoezicht vrijdag- en zaterdagnacht

BREDA: In het centrum van Breda zijn vrijdag- en zaterdagnacht tijdens het horecatoezicht in totaal elf personen aangehouden: drie op vrijdag en acht op zaterdag. Na verhoor konden de elf verdachten, met een proces-verbaal op zak, weer naar huis.

Vrijdagnacht

Op de Visserstraat werd een 20-jarige man uit Willemstad aangehouden. Dat gebeurde rond 01.15 uur, nadat een portier van een horecazaak aldaar bij de man een gebruikershoeveelheid speed had gevonden. De inwoner van Willemstad heeft afstand gedaan van de harddrugs.

Een 18-jarige jongen uit Oosterhout werd rond 02.00 aangehouden op de Visserstraat. Hij gedroeg zich lastig ten opzichte van andere stappers en verstoorde daarmee de openbare orde. Toen hij werd aangehouden, begon een vriend van hem, een 18-jarige jongen uit Dongen, er zich vervelend mee te bemoeien. Agenten vroegen de Dongenaar te vertrekken, maar dat weigerde hij. Daarop werd ook hij aangehouden.

Zaterdagnacht

Op de Vismarktstraat werd kort na 01.00 uur een 20-jarige Bredanaar aangehouden wegens mishandeling. Hij werkte een andere stapper, een 16-jarige Bredanaar, met een soort karatetrap tegen de grond. Het slachtoffer hield daar letsel aan het gezicht aan over. Ook een andere 16-jarige Bredase jongen heeft aangifte gedaan wegens mishandeling tegen de man. De verdachte stelt dat hij eerder in een café zelf een kopstoot heeft gekregen van een jongen uit het gezelschap van het latere slachtoffer.

Een 17-jarig meisje uit Ammerstol is rond 01.10 uur aangehouden op de Visserstraat. Zij was met een groep vrienden een disco uitgezet en agenten vorderde het gezelschap weg te gaan. Het meisje vond het nodig een agente uit te schelden, waarna zij werd aangehouden.

Op de Potkanstraat werd een 17-jarige jongen uit Berkenwoude aangehouden. Dat gebeurde rond 01.30 uur. De jongen was vervelend richting een agente en probeerde haar pet van het hoofd te slaan. Hij werd gevorderd te vertrekken, maar bleef recalcitrant. Daarop werd hij aangehouden. De jongen verzette zich bij zijn aanhouding, zodat agenten genoodzaakt waren gepast geweld toe te passen.

Op de Visserstraat is rond 02.30 uur een 15-jarige jongen uit Breda aangehouden. Hij vocht op straat met een 30-jarige inwoner van Huissen die de jongen trapte. Ook hij werd aangehouden. De 33-jarige broer van de Huissenaar, woonachtig in Breda, werd even later aangehouden op de Reigerstraat. Hij wilde weten waarom zijn broer was aangehouden, maar agenten hadden daarvoor geen tijd. De Bredanaar gedroeg zich erg vervelend door voor de politiebus te gaan staan en ruide een menigte tegen de politie op. Een 42-jarige Bredase is rond 02.30 uur aangehouden op de Potkanstraat. Zij behoorde tot hetzelfde gezelschap en was het niet eens met de gang van zaken. Daarbij gedroeg zij zich erg recalcitrant.

Een 29-jarige man uit Sleeuwijk is rond 04.10 uur aangehouden op de Havermarkt. De man had een pet van een agente afgepakt en rende daarmee weg. Een collega die de oproep via de portofoon horde, zag de man toen voorbij rennen en kon hem in de kraag pakken. De pet is niet meer teruggevonden, de Sleeuwijker heeft aangeven de schade te vergoeden.

Aanhouding na poging diefstal auto

BREDA: Een 48-jarige man uit Deventer is vrijdagnacht rond 02.30 uur aangehouden op de Dijklaan. Agenten hadden een melding gekregen dat er kort daarvoor was ingebroken in een witte bestelauto. Ter plaatse troffen ze de man nog in de auto aan; hij had aan het contactslot gerommeld. De man is in verzekering gesteld.

Meisje (14) aangehouden na mishandeling

BREDA: Een 14-jarig meisje uit Prinsenbeek is zaterdagmiddag kort voor 18.00 uur aangehouden op het Chasséveld. Dat gebeurde nadat een 14-jarig Bredaas meisje bij de politie meldde dat ze was mishandeld door de Prinsenbeekse op het kermisterrein. Het slachtoffer en de verdachte, die de mishandeling ontkent, zijn bekenden van elkaar en hebben al een langer een conflict. De verdachte is na verhoor op vrije voeten gesteld; de politie onderzoekt de zaak.

Jongens (15) vernielen autospiegels in Etten-Leur

ETTEN-LEUR: De politie heeft zaterdagnacht kort na 00.00 uur een 15-jarige jongen uit Etten-Leur aangehouden. Hij vernielde op de Havik diverse spiegels van geparkeerde autos door erlangs te fietsen en tegen de spiegels te trappen. Een oplettende burger zag dat en pakte de jongen in de kraag. Gewaarschuwde agenten konden de jongen vervolgens aanhouden en mee naar het bureau nemen. Uit onderzoek bleek dat ook een 15-jarige vriend van de jongen, ook woonachtig in Etten-Leur, had meegedaan aan de vernieling. Hij werd naar het bureau geroepen en is ook aangehouden. Het tweetal heeft verklaard van ruim tien autos een spiegel vernield te hebben, vooral in de wijk Zonnestad. Betrokken autobezitters worden gevraagd aangifte te doen, zodat het totaalbeeld van de vernielingen bekend wordt. Tegen de jongens wordt proces-verbaal opgemaakt.

Brand bij tuindersbedrijf in Zundert

ZUNDERT: Bij een tuindersbedrijf aan de Achtmaalseweg heeft zaterdagnacht brand gewoed. Een woonruimte waarin Poolse seizoensarbeiders zijn gehuisvest, zijn in vlammen opgegaan. De politie kreeg rond 02.10 uur een melding en ging ter plaatse. Er was even sprake van de melder van de brand, een 28-jarige Pool, nog in de woonruimte aanwezig zou zijn, maar dat bleek niet het geval. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van de brand en moet de 28-jarige Pool nog horen. De brandweer had het vuur snel onder controle.

Agressieve Sprundelaar aangehouden

ETTEN-LEUR: Een 25-jarige inwoner van Sprundel is zaterdagnacht net na 03.00 uur aangehouden op de Markt. De man was behoorlijk dronken en schopte tegen een politiebus toen die voorbij reed. Ook schold hij agenten uit en kon hij geen identiteitsbewijs tonen. De man verzette zich bij zijn aanhouding, waardoor gepast geweld nodig was. Na verhoor kon hij weer gaan met drie bekeuringen op zak.

Bredanaar aangehouden na brandstichting eigen woning

BREDA: Een 30-jarige Bredanaar is zaterdagnacht rond 06.00 uur aangehouden op verdenking van brandstichting. De politie kreeg kort voor 05.00 uur een melding van een uitslaande brand in een woning aan de Postillionstraat. Agenten die ter plaatse kwamen, hebben uit voorzorg de buren van het pand geëvacueerd. Er was niemand in het brandende pand aanwezig. De brandweer had de brand snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de benedenverdieping totaal uitbrandde. Kort voor 06.00 uur kwam de 30-jarige bewoner thuis en deelde agenten mee dat hij de brand heeft gesticht. Aanleiding daarvoor was naar eigen zeggen een conflict met zijn ex-vriendin. De man is in verzekering gesteld.

Ossenaar aangehouden bij motorcross in Prinsenbeek

PRINSENBEEK: De politie heeft zondagmiddag rond 13.30 uur een 42-jarige inwoner van Oss aangehouden. Dat gebeurde op een motorcrossterrein aan de Halseweg. De Ossenaar had een andere bezoeker van de motorcross, met wie hij langer een conflict heeft, een klap gegeven en verbaal bedreigd. De verdachte bekende direct en is na verhoor in vrijheid gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Auteur: Andre van den Hul