Lancering en expositie 'Naaien enzo' in Amsterdamse Bijenkorf


`Naaien enzo - Handwerken voor snelle henkies'

AMSTERDAM, 20061011 -- Een geborduurde eierwarmer, een geappliqueerde pyjamazak en een gebreide theemuts. Items die in een aflevering van Kreatief met Kurk niet zouden misstaan. Toch is het echt Dutch Design. Dat je wél zelf kunt maken. Deze en meer zelfmaakontwerpen staan in het boek `Naaien enzo, Handwerken voor snelle henkies' dat aankomende zondag 15 oktober om 13 uur wordt gepresenteerd op de media-afdeling van de Bijenkorf in Amsterdam.

Nieuwerwets vermaak
Naaien en handwerken zijn hobby's in opkomst. Naaicursussen stromen vol en de stoffen en wol zijn niet aan te slepen. Een revival van de jaren vijftig? Dat juist niet: handwerken is nieuwerwets vermaak. Mensen vinden het gezellig om samen aan de slag te gaan, een haakworkshop te volgen met vriendinnen of op zaterdag aan te schuiven bij de cursus van de plaatselijke naaimachinewinkel. Maar dan moeten het wel een beetje leuke ontwerpen zijn natuurlijk. En aan die eisen voldoen de ontwerpen uit het boek `Naaien enzo' ruimschoots. Handwerken wordt weer leuk.

Makkelijk zelfmaakdesign
En het is nog makkelijk ook, dat bewijzen de auteurs Halkes & Piers die eerder heel Nederland aan hun supersnelle schoonmaakmethode kregen. `Naaien enzo' is een prachtig geïllustreerd boek dat op een makkelijke manier uitlegt hoe je moet haken, borduren, breien, appliqueren en naaien. Het bevat maar liefst 28 zelfmaakontwerpen van Nederlandse ontwerpers als Frans Molenaar, Hans Ubbink, Monique van Heist, Piet Paris en Bas Kosters.

Expositie
Do it yourself Dutch Design dus. Dat was reden genoeg voor de Bijenkorf in Amsterdam, dat regelmatig een platform biedt voor creatieve projecten, om in samenwerking met Uitgeverij Snor een expositie in te richten van de originele ontwerpen van de designers. Op de expositie zijn ook onder andere de theemuts, eierwarmers en de pyjamazak te zien. De expositie op de boekenafdeling staat tot 29 oktober. Daarna zijn de designerontwerpen te zien bij Kiki Niesten in Maastricht.

Het boek `Naaien enzo, Handwerken voor snelle henkies' wordt zondag 15 oktober om 13 uur gelanceerd bij de Bijenkorf in Amsterdam. Tot 15 uur zijn de ontwerpers aanwezig om boeken te signeren en met belangstellenden te praten over hun ontwerpen voor het boek.

Online verkoop ontwerpen
8 november vindt de lancering van de website www.naaienenzo.nl plaats. Op de site patronen om te downloaden, acties, kortingen, wedstrijden, interviews met de ontwerpers, maar ook de mogelijkheid tot online leren en het uploaden van foto's van eigengemaakt design.

Over de auteurs
Claudette Halkes en Annemarieke Piers schreven eerder succesvolle boeken voor o.a. Mo' Media. Kenmerkend van hun uitgaven (over schoonmaken, tuinieren, autorijden en handwerken) is de frisse manier waarop stoffige onderwerpen worden behandeld. Hun boek `Schoon! Het grote schoonmaakboek voor mannen en vrouwen' (2004) is inmiddels een bestseller met meer dan 25.000 verkochte exemplaren. Voor Kosmos/Z&K schreven Halkes en Piers `Single Moeder Survival Kit' (2004). `Naaien enzo' is de eerste uitgave van hun eigen Uitgeverij Snor.

`Naaien enzo - Handwerken voor snelle henkies' - Claudette Halkes en Annemarieke Piers (EUR 14,95, Uitgeverij Snor) oktober 2006. www.naaienenzo.nl
ISBN-10: 90-810917-1-9
ISBN-13: 978-90-810917-1-8