Gemeente Mook & Middelaar


KERAMISCH TABLEAU

MOOK- Op zaterdag 21 oktober a.s. zal de tentoonstelling BeeldenBuitenMook2006, die op 10 juni feestelijk werd geopend, worden afgesloten. Burgemeester Ellen Hanselaar zal op deze dag een keramisch tableau van 3 meter breed en 1,5 meter hoog, gemaakt door o.a. 200 schoolkinderen, onthullen. Deze onthulling vindt om 11.00 uur plaats op de Maaskade, waar het tableau op de kademuur geplaatst wordt.

De tentoonstelling BeeldenBuitenMook2006 die het werk liet zien van vijftien beeldhouwers uit Nordrhein Westfalen heeft de afgelopen periode veel aandacht getrokken. Naast de vele toeristen die het beeldenpark kwamen bezoeken met auto of fiets, kwamen er ook velen per pendelboot. Het geschatte aantal bezoekers ligt ergens tussen de 8000 en 10.000 voor de gehele periode.

Ook de scholen uit de omgeving van Mook hebben op hun eigen wijze kennis genomen van de tentoonstelling. De stichting Kunst, Vormgeving en Cultuur die dit evenement samen met de gemeente Mook heeft georganiseerd heeft in de opzet een samenwerkingsvorm bedacht om de drie basisscholen uit de gemeente erbij te betrekken.

Ter herinnering aan deze tentoonstelling zullen de basisschool De Staaij in Middelaar, de basisschool Adalbert in Mook en de basisschool De Grote Lier in Molenhoek samen een keramisch wandtableau maken met een afmeting van 3.00 m breed en 1.50 m. hoog.

Een drietal kunstenaars die aan de tentoonstelling hebben deelgenomen, Dini Thomsen, Claus van Bebber en Marijke Schlebusch, hebben hun medewerking toegezegd en zullen de kinderen van de scholen enige dagen begeleiden tijdens het maken van het tableau. Ieder kind maakt op een tegel, ter grootte van 15 bij 15 cm., een voorstelling van zijn of haar directe omgeving. Een huis, de school, de kerk of misschien wel een koe, een paard of bloem. Alle tegels samengevoegd stellen dan de gemeente Mook en Middelaar voor.

De kinderen worden bij deze ingewikkelde klus ook nog geholpen door de leerkrachten handenarbeid en een aantal leden van de stichting Kunst, Vormgeving en Cultuur.

Burgemeester Hanselaar heeft zich bereid getoond om het wapen van de stad Mook te maken, zodat dat ook in het tableau kan worden opgenomen.

Gedurende de eerste weken van oktober zullen alle tegels worden gebakken en vervolgens aan de kademuur langs de Maas worden gemetseld.

De officiele onthulling van het tableau vindt plaats in aanwezigheid van de 200 kinderen en hun ouders en natuurlijk alle 15 kunstenaars van de Beeldentuin, die op die dag dan ook hun werk weer komen ophalen. Wat er dan overblijft van de tentoonstelling BeeldenBuitenMook2006 is een mooi en interessant tegeltableau.