Gemeente IJsselstein


Tentoonstelling 'Achter de muziek aan'
maandag, 16 oktober 2006 - 10:00 CET

Vanaf 21 oktober kunt u in het Stadsmuseum de tentoonstelling 'Achter de muziek aan' bezichtigen. In de tentoonstelling is veel aandacht voor de IJsselsteinse muziekvereniging en fanfare Excelsior, dat dit jaar haar 100-jarig bestaan viert.

'Tamboers en muzikanten van het 9e Regiment Infanterie van Linie ten tijden van het Koninklijk Holland 1806-1810', aquarel van W.C. Staring, bruikleen Legermuseum Delft Het is een vrolijke tentoonstelling voor jong en oud met onder andere bijzondere muziekinstrumenten, fotos, schilderijen, prachtige kostuums en natuurlijk muziek om uit te proberen en te beluisteren.

Historie fanfare en harmonie
Het Stadsmuseum plaatst de fanfare en harmonie in een breder kader, met onder meer aandacht voor de algemene historie van de muziekkorpsen. Deze korpsen zijn onder andere ontstaan uit de traditie van de militaire muziekkapellen. Dat wordt geïllustreerd met onder meer een aantal unieke aquarellen uit het Legermuseum Delft. Ook zijn een prachtige schellenboom en een aantal zeer fraaie oude muziekinstrumenten te zien uit het Haags Gemeentemuseum.

Verenigingsleven
Ook het verenigingsleven binnen een plattelands- en arbeidersstadje als IJsselstein krijgt ruim de aandacht. Aan de hand van notities uit oude notulen, verslagen, jubileumkranten en sfeervolle fotos is een beeld geschetst hoe belangrijk het verenigingsleven was aan het begin van de 20ste eeuw. Naast de fanfare Excelsior bestond Optocht van Excelsior harmonie Amicitia en nog vele andere zang-, lees-, toneel- en sportverenigingen, al dan niet behorend bij een bepaalde kerkelijke gezindte. Want voor een katholiek was het zeer ongepast om te zingen bij een christelijke vereniging en andersom. Een speciale commissie beoordeelde of een nieuw aangemeld lid wel van zuivere blaam was!

Luisteren
Behalve te zien, is de muziek uiteraard ook te beluisteren. Met medewerking van Unisono uit Utrecht (ondersteunt en promoot amateurmuziek) zijn op de tentoonstelling fragmenten van blaasmuziek te horen uit de periode van 1800 tot heden, met korte info over de componisten en bijbehorende partituur. Natuurlijk is ook muziek van IJsselsteinse bodem te horen, zowel van Excelsior als Amicitia. Excelsior presenteert zich, speciaal ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum, met nieuw werk van de dirigent Leon Vliex . Deze muziek komt dit najaar op cd uit.

Zelf doen
Voor iedereen valt er ook van alles te ontdekken. Jong en oud mag zelf proberen geluid uit een trompet of bügel te halen. Probeer maar eens tegelijkertijd een mars te lopen en de baton
(majorettestok) gracieus te draaien. Voor de kinderen is er een speciale route en verschijnt er in samenwerking met Kunst Centraal (steunpunt kunsteducatie voor de provincie Utrecht) lesmateriaal voor de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs.

Openingstijden en gegevens Stadsmuseum IJsselstein De tentoonstelling 'Achter de muziek aan' is van 21 oktober tot en met 11 februari 2007 te bezichtigen. Het Stadsmuseum is van dinsdag tot en met zondag, 13.00-17.00 uur
Walkade 2, 3401 DS IJsselstein
internet: www.stadsmuseum.nl
e-mail: info@stadsmuseum.nl