Museon Den Haag

Persbericht

datum:
16 oktober 2006

inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

telefoon:
070-3381421 of 0616578515

Piercings, bodypaintings en tattoo's in Museon
Niet-westerse portretfotografie van Bertie en Dos Winkel.

Vanaf 21 oktober 2006 tot en met 1 oktober 2007 is in het Museon in Den Haag de
tentoonstelling 'Verre Schoonheid' te bezichtigen van fotografen Bertie en Dos Winkel. De expositie toont indringende portretfoto's van verre stammen uit
Amazonia, Oceanië, Afrika, India en Azië.

Bertie en Dos Winkel
Het oog van een papegaaivis, prehistorische kikkers en een sprookjesbos onder water. Maar ook: getatoeëerde gezichten, sieraden en portretten van stamleden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Welkom in de sprookjesachtige wereld van Dos en Bertie Winkel. Een fotograferend echtpaar dat bijzondere culturen, dieren en organismen vastlegt die op het punt staan uit te sterven. Kijk voor uitgebreide informatie en publicaties op www.dos-bertie- winkel.com

Motivatie
Met een bijzondere fascinatie voor de natuur, begonnen Bertie en Dos Winkel 40 jaar geleden aan een reeks indrukwekkende reizen waarvan het einde nog niet in zicht is. Door de jaren heen ontwikkelden de fotografen hun eigen stijl. Dos werd een autoriteit op het gebied van onderwaterfotografie en Bertie specialiseerde zich op de portretfotografie van de niet-westerse mens. Inmiddels zijn Dos en Bertie al zo'n honderd Afrikareizen verder. Maar zij hebben ook tientallen reizen naar Azië, Australië, Zuid-Amerika, de Caraïben en Antarctica ondernomen.
Ze hebben haast want de eeuwenoude culturen verdwijnen in hoog tempo! Van de culturen van vele volkeren die zij in Afrika bezochten is vrijwel niets meer over: de Baoulé, Senufo, Bambara, Bobo, Mossi, Lobi; de eeuwenoude riten en gebruiken worden alleen nog door de alleroudsten beoefend. Bertie en Dos voelen zich enorm bevoorrecht dat zij onze snel veranderende wereld fotografisch kunnen vastleggen. Koraalriffen verdwijnen sneller dan regenwouden en het zal niet lang meer duren of ook de laatste geïsoleerd levende Indianen in het slinkende Amazoneregenwoud worden 'ontdekt', waarna ook hun duizenden jaren oude cultuur zal verdwijnen. Bertie en Dos hopen door hun fotografie aandacht te vragen voor de impact van deze alarmerende ontwikkelingen en willen de schoonheid van de prachtige, versierde, niet- westerse mens hiermee zichtbaar maken en behouden voor het nageslacht.

Boek
In het boek Verre Schoonheid is de schoonheid van de diverse stammen in de wereld te bewonderen. Landschappen, treffende portretten van mens en dier worden hierin getoond. Het boek is voor E 59,95 verkrijgbaar in de winkel van Museon.

Zie vervolg

Museon
Onder het motto 'Speelruimte voor kennis' wil het Museon door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon richt zich op kennisoverdracht op het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.