Technische Universiteit Eindhoven

12-10-2006: Industrial Design verzorgt drie evenementen voor 50 jaar TU/e

De faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) organiseert in oktober drie bijzondere evenementen als onderdeel van een breder programma in het kader van de 50ste verjaardag van de universiteit. De faculteit viert zelf haar eerste lustrum en komt met drie verschillende uitingen voor het 10de lustrum van de universiteit. Dat zijn: de expositie Design United, de start van /d.search-labs en een conferentie over Design & Semantiek van Vorm & Beweging (DeSForM).
In het kort hier de drie op een rij.

Expo Design United
Op de expo Design United stellen de drie opleidingen industrial design van de TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente werk van studenten tentoon. Design United is van 21 t/m 29 oktober te zien op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Design United maakt deel uit van de Super TU/esday van de faculteit Industrial Design, in het kader van 50 jaar TU/e.
De titel Design United verwijst naar de verbinding tussen de drie opleidingen, de link tussen gebruiker en techniek en de verbindende rol die ontwerpen daarin speelt. Er zijn ontwerpen te zien van studenten rond de themas care, entertainment, public space en home. Productieklare eindproducten én interessante concepten zijn er te vinden en ook wordt het designproces zichtbaar gemaakt. Design United is onderdeel van de Dutch Design Week.
De expo Design United is te zien in de hal van het hoofdgebouw van de TU/e van zaterdag 21 tot en met zondag 29 oktober. Design United is zaterdag 21 oktober vanaf 15.00 uur open voor publiek. Daarna zijn de openingstijden (t/m 29 oktober) van 10.00 tot 19.00 uur. Bezoekers hebben gratis toegang.

Start internationaal lab /d.search-labs
De faculteit Industrial Design van de TU/e timmert internationaal flink aan de weg. Om belangstellenden kennis te laten maken met een bijzonder initiatief wordt het startschot gegeven voor een internationaal lab, genaamd /d.search-labs. Dinsdag 24 oktober wordt vanaf 13.30 uur in de blauwe zaal van het auditorium een live-demonstratie gegeven van de samenwerking met de universitaire partners in de VS Georgia Institute of Technology (Savannah) en Carnegie Melon University (Pittsburgh), in Australië Royal Melbourne Institute of Technology en in Singapore National University of Singapore.

Conferentie over Design & Semantiek van Vorm & Beweging (DeSForM) DeSForM is een conferentie over Design & Semantics of Form & Movement. Themas zijn semantiek en dynamiek. Semantiek is betekenis, hoe producten boodschappen uitzenden en hoe gebruikers deze lezen. Dynamiek wil zeggen producten die actief gedrag vertonen; niet alleen computerschermen, maar ook beweging, licht, gevoel. Organisatoren zijn TU/e Industrial Design en Philips Design. De eerste conferentie was vorig jaar in Newcastle, nu zal Eindhoven dit jonge gebied uitbouwen op DeSForM 2006. De tweedaagse conferentie is donderdag 26 en vrijdag 27 oktober in het Evoluon en is onderdeel van de Dutch Design Week. Er zijn keynote-speakers: onder andere van de universiteit Cambridge, uit New York, en van de Design Academy Eindhoven. Op vrijdag is er aandacht voor nieuw wetenschappelijk werk en demonstraties uit heel Europa. De modellen zijn niet op de markt; het zijn voorbeelden van experimenten hoe met ingebedde elektronica en actieve materialen betekenisvolle producten ontworpen zouden kunnen worden.
Organisator professor Loe Feijs van Industrial Design TU/e: Dit is een diepte-investering in kennis en uitwisseling tussen onderzoekers en creatieve ontwerpers. Meer informatie: www.desform2006.id.tue.nl