Ingezonden persbericht


Persbericht + Persbericht + Persbericht + Drents Museum

9 oktober 2006

Archeologieweek in het teken van de Neanderthalers

21 t/m 29 oktober 2006

Niks te doen in de herfstvakantie? Het Drents Museum in Assen organiseert van 21 tot en met 29 oktober 2006 de Archeologieweek met het spannende thema 'Op onderzoek naar de Neanderthalers'. Deze week staat bol van de activiteiten voor jong en oud over de zin en de onzin van de oertijd, variërend van rondleidingen, grotschilderingen maken, een spannende zaklamptocht na sluitingstijd, demonstraties van oude technieken, zoals vuistbijlen maken, en nog veel meer. De activiteiten starten vanaf 13:00 uur. Alle activiteiten hebben te maken met de succesvolle tentoonstelling 'Neanderthalers in Europa', die nog tot en met 29 oktober 2006 te zien is in het Drents Museum.

De activiteiten
Elke dag wordt er twee keer een multimedia-inleiding gegeven over de tentoonstelling 'Neanderthalers in Europa'. De inleiding begint om 14:00 en 15:00 uur. Voor volwassenen worden er dagelijks spannende films vertoond die te maken hebben met Neanderthalers. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten, zoals grotschilderingen maken, een echte mammoethut afbouwen, botten opgraven, verkleden als een Neanderthaler en vuur maken. Zondag 22, woensdag 25 en zondag 29 oktober 2006 is er een oertijd-cartoonist op bezoek die van iedereen een Neanderthalerportret zal maken. Natuurlijk is de OntdekkingsKamer voor kinderen ook de hele week open. Op zondag 22 en zondag 29 oktober 2006 is deze vanaf 13:00 uur de hele middag geopend. Op de andere dagen is de Ontdekkingskamer open van 13:00 tot 14:45 uur en van 15:00 tot 16:45 uur. (Let op: ook deze week is het museum op maandag gesloten!)

Deskundigen op bezoek
Neanderthalers hebben echt bestaan; ze vormden een aparte mensensoort, maar onze voorouders zijn ze niet! Op zondag 22 oktober 2006 wordt aan de hand van botmateriaal verteld over het bijzondere verschil tussen Neanderthalers en de moderne mens. De Neanderthalers leefden onder zeer moeilijke omstandigheden. Op woensdag 25 oktober 2006 worden de bezoekers meegenomen in de wereld van deze aparte mensensoort. Tijdens een demonstratie is te zien hoe huiden bewerkt en gelooid worden met behulp van vuurstenen en botten, een techniek die mogelijk gebruikt werd door de Neanderthalers. Zondag 29 oktober 2006 demonstreert een vuursteensmid hoe met behulp van vuursteen een vuistbijl gemaakt wordt. Deze activiteiten zijn geschikt voor jong én oud.

Zaklamptocht
Op woensdag 25 en donderdag 26 oktober 2006 wordt er na sluitingstijd een zaklamptocht georganiseerd. Bij deze tocht wordt er een spannende rondleiding gegeven, al sluipend door de tentoonstelling met Neanderthalers. De zaklamptocht is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar en begint om 18:00 en 19:00 uur. Aanmelden hiervoor kan bij het secretariaat van het museum, van maandag tot en met donderdag via het telefoonnummer: 0592 - 377 709.

Passe-partout
Speciaal voor de Archeologieweek is er een passe-partout ontwikkeld. Iedereen die op meerdere dagen wil genieten van de activiteiten hoeft maar één keer de normale entreeprijs te betalen. Het passe-partout is alleen tijdens de Archeologieweek geldig en is verkrijgbaar aan de balie van het museum.

//////////////