Time : 09:31:21
Date : 11 October 2006
Sender Name: European Copper Institute

Opendeurdagen op 21 en 22 oktober 2006 - Duurzame ontwikkeling: Focus op het metaal "koper"

Tijdens de tweede Belgische editie van het "opendeurweekend Duurzame consumptie" krijgt een talrijk publiek de kans om kennis te maken met duurzame productieprocessen, producten en diensten. Dit initiatief kadert in de campagne "De betere koop" die op 15 maart van dit jaar werd opgezet, om ondernemingen en consumenten aan te sporen tot een zowel ethisch als ecologisch verantwoord gedrag. De wereld veranderen via kleine, dagelijkse dingen (maatschappelijk verantwoordelijke bedrijven aanmoedigen, recycleerbare tassen gebruiken, biologische producten consumeren,...) is niet alleen mogelijk, maar is tevens "hip". Ecogedrag is in.

Vervaardiging van milieuvriendelijke producten, afvalbeheer dankzij recyclage op het einde van de levenscyclus, vermindering van het energieverbruik... Van dat alles hangt het voortbestaan van de wereld af. Het metaal "koper" is in dat opzicht een bondgenoot van de "duurzame producent" die het milieu een goed hart toedraagt. Het bewijs.

Energieverlies verminderen. De voordelen van het metaal koper! Naast de lange levensduur van koper, tot zelfs honderden jaren naargelang de toepassing, speelt dit metaal ook in de bouw een belangrijke rol, dank zij zijn specifieke eigenschappen. Deze sector is op zich goed voor 40% van het energieverbruik in de Europese Unie, energie die gedeeltelijk wordt verspild wegens ondoeltreffende verwarmings- en verlichtingssystemen. Dankzij zijn uitstekende
elektriciteitsgeleidende vermogen (het beste van alle niet-edelmetalen) kan koper bijdragen tot een lagere energiefactuur. Een grotere kopermassa in bijvoorbeeld motoren of elektrische transformatoren verlaagt immers het energieverlies en verbetert dus het rendement. Een studie die in april 2004 verscheen in het kader van het programma 'Motor Challenge' van de Europese Commissie, toonde aan dat in Europa elk jaar meer dan 200 miljard kWh zou kunnen worden bespaard, als de industrie dergelijke systemen zou aanwenden: dit zou neerkomen op een vermindering van onze CO2-uitstoot met 100 miljoen ton per jaar, wat meer is dan een kwart van de Europse verbintenissen in het kader van de Kyoto-akkoorden.

Recyclage. Opwaardering van afval is een vitale uitdaging geworden voor onze beschaving. Volgens het Europees Milieuagentschap zullen de Europeanen in 2020 45% meer afval wegwerpen dan in 1995; nu al werden in 2003 wereldwijd 140 miljoen computers verkocht. Dit cijfer, dat almaar groeit, stemt overeen met een mijn die meer dan 210.000 ton koper per jaar opbrengt. Computers en telefoons zijn vandaag op zich goed voor 4 % van de totale afvalproductie in de EU, dit is 7,4 miljoen ton ! (1) Al deze nieuwe uitrusting bevat 5% tot 18% van zijn eigen gewicht aan koper. Een meevaller! Koper is 100 % recycleerbaar en herbruikbaar zonder prestatieverlies of gebruiksbeperking. Koper kan eindeloos worden gebruikt en gerecycleerd. Bovendien levert het recyclageproces een energiebesparing van 85% op ten opzichte van de productie van primair koper. Eind 2004 steeg de wereldvraag naar koper met 5,4% tot meer dan 22,45 miljoen ton. In Europa wordt voor 41% aan de vraag voldaan (dit is meer dan twee miljoen ton koper) dankzij recyclage op het einde van de levenscyclus (computerapparatuur en elektronica, kraanwerk, huishoudtoestellen, ...).

(1) Bron : Werkgroep AEEA van de Europese Unie, 2004

European Copper Institute
Christian de Barrin
Directie Communicatie
Tel. 02 777 70 82
GSM: 0476 30 99 60
cdb@eurocopper.org

Perscontacten:
Decider's
Evelyn Gessler / Lorraine de Fierlant 02 535 55 25 evelyn.gessler@deciders.eu
Lorraine.defierlant@deciders.eu

URL: http://www.eurocopper.org Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL Link to Press Release - UK