Ingezonden persbericht


Persbericht

HM Koningin opent vijfentwintigste Jantje Beton Sprankelplek in Den Haag Kinderen uit Nederland bekronen landelijke karakter Sprankelplekken

Utrecht 12 oktober 2006. Op zaterdag 21 oktober opent koningin Beatrix de vijfentwintigste Jantje Beton Sprankelplek in Den Haag. De vijfentwintig Sprankelplekken zijn een cadeau van Jantje Beton aan de jubilerende koningin, maar ook aan de kinderen en bewoners in de buurt waar het kunstwerk staat. Zij kunnen daar spelen en andere kinderen uit de buurt ontmoeten. Daarom wordt de opening van deze Sprankelplek aan het Anna Blamanplein in de wijk Transvaal feestelijk gevierd met muziek, leuke activiteiten en lekkere hapjes - gemaakt door bewoners uit de buurt.

Door de plaatsing van vijfentwintig Sprankelplekken in Nederland wil Jantje Beton kinderen in aandachtsbuurten een plek bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten en waar ze kunnen spelen. Met de opening in Den Haag vieren we de vijfentwintigste Jantje Beton Sprankelplek in Nederland. Vanwege deze voltooiing van het project komen kinderen uit het hele land de opening ondersteunen. Gekozen Sprankelkoning(inn)en - afkomstig uit de plaats waar een Sprankel staat - helpen koningin Beatrix bij de opening door het loslaten van een duif.

Jantje Beton heeft zoveel mogelijk kinderen en andere bewoners uit de buurt betrokken bij de opening. Ruim 400 kinderen uit Transvaal zijn aanwezig en zorgen voor een feestelijke aankleding van de dag. Een kinderkoor van de OBS Het Galjoen zingt het Sprankellied. Andere kinderen uit de buurt dansen en maken muziek op diverse instrumenten. De tekeningen in de kop van het kunstwerk zijn gemaakt door kinderen uit Transvaal. De bewoners uit de buurt helpen de hele dag bij de feestelijkheden door het maken van hapjes en het organiseren van activiteiten.

De Sprankelplekken, speel- en ontmoetingsplekken, zijn vooral te vinden in buurten waar mensen met verschillende achtergronden samenleven. Vaak is in die wijken het speelaanbod klein terwijl de vraag groot is. Jantje Beton zorgt voor het kunstwerk, de gemeente bepaalt de plek en zorgt daarnaast voor een veilige ondergrond en het onderhoud van de plek. Na de feestelijke opening is de Jantje Beton Sprankelplek echt eigendom van de gemeente.

Samenwerking Jantje Beton met woningcorporatie Staedion en gemeente Den Haag De plaatsing van de Sprankelplek in de wijk Transvaal is mogelijk geworden door samenwerking met de gemeente Den Haag en de woningcorporatie Staedion. Staedion heeft het project financieel mogelijk gemaakt en de gemeente Den Haag heeft de zorg van een goede locatie, een geschikte ondergrond en het onderhoud op zich genomen.

De gemeente Den Haag maakt zich sterk voor voldoende en goed ingerichte speelvoorzieningen, verspreid over de stad. Het streven is een evenwichtig netwerk van speelvoorzieningen in de stad voor verschillende leeftijdsgroepen. Daarbij is het van belang dat alle speeltoestellen vanzelfsprekend schoon, heel en veilig zijn. Staedion is een maatschappelijk betrokken woningcorporatie die leefbaarheid hoog in het vaandel heeft staan. Door de herstructurering in Transvaal, dat ook voor kinderen heel ingrijpend is, is Staedion blij dat zij kan bijdragen aan een veilige en leefbare speelplek voor deze kinderen.