Ingezonden persbericht


Amersfoort, 12 okt. '06

P E R S B E R I C H T

World Vision naar Oeganda

Rappers en jongeren maken aids bespreekbaar

Amersfoort - Op 21oktober vertrekt World Vision Nederland met vijf middelbare scholieren en de hiphopformatie N.O.A. naar Oeganda. Zij zullen daar gedurende een week met jongeren optrekken die besmet zijn met HIV en aids. Nu de reis dichterbij komt, begint het bij de vijf meiden al aardig te kriebelen.

De deelnemers zullen zich één week onderdompelen in het Oegandese leven. Ze maken kennis met de thuissituatie van Oegandese leeftijdsgenoten die besmet zijn met HIV. Ook zullen de scholieren activiteiten met deze jongeren ondernemen. Eén van de deelnemers, Margo Korteweg en Rivelino Rigters, de rapper van N.O.A. blikken alvast vooruit en delen hun verwachtingen van de reis.

Weblog
Margo, leerlinge van het Lambert Franckens College Elburg ziet uit naar de reis, ''Ik hoop nieuwe dingen te beleven. Ik vind het best spannend om de Oegandese jongeren te ontmoeten en met ze te communiceren in het engels. Ik verwacht dat er veel culturele verschillen zullen zijn, maar dat we ook leuke gesprekken kunnen voeren.''

Margo houdt tijdens de reis een dagelijkse weblog bij, waardoor het thuisfront alle gebeurtenissen kan volgen. ''Ik wil mijn verhaal zo opschrijven, dat ze thuis bijna het gevoel hebben dat ze de reis zelf meemaken,'' aldus Margo. Margo's weblog kan gedurende de reis gevolgd worden op www.zipyourlip.nl.

N.O.A.
Ook N.O.A. reist mee naar Oeganda. Zij zullen aan zowel de Nederlandse als de Oegandese deelnemers rapworkshops geven. De rap wordt speciaal tijdens deze reis geschreven en gaat over HIV en aids. Rapper Rivelino ziet de reis vooral als een uitdaging voor zichzelf. ''Ik wil aangeraakt worden door de cultuur en de beleving van de mensen daar, deze mensen hebben het soms zo moeilijk. Ik wil veranderd terugkomen en blij zijn met wat ik hier in Nederland heb. Ik wil door het maken van de rap de jongeren leren hun emoties te verwerken door muziek.''

Zip your Lip
Na terugkomst zullen de Nederlandse jongeren hun ervaringen delen met andere jongeren om hen te motiveren in actie te komen in de strijd tegen aids. Dit kan door mee te doen met de jongerenactie Zip your Lip van World Vision. In februari zullen de Oegandese jongeren naar Nederland komen om hun verhaal te vertellen op scholen die deelnemen aan Zip your Lip.


---