Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 16 oktober 2006

FunX en MuziekWeb presenteren:
Nieuw album Lura exclusief vóór officiële release digitaal te leen

Op 21 oktober verschijnt M'bem Di Fora, het nieuwe album van de Kaapverdiaanse zangeres Lura. Radiostation FunX en de Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) slaan naar aanleiding hiervan de handen ineen. Vanaf maandag 16 oktober kunnen vijf albumtracks van M'bem Di Fora exclusief gratis digitaal worden geleend via internet op www.funx.fm en www.muziekweb.nl. De tracks kunnen vervolgens zeven dagen worden afgespeeld op de eigen pc. Nederland is het eerste land waar dit album wordt uitgebracht.

Naast het nostalgische As-Agua en het ingetogen Es Anu Raboitas Ka Dia Fiansa zingt de zangeres met de mooie donkere stem op M'bem Di Fora vooral opgewekte en dansbare liedjes in uiteenlopende Kaapverdiaanse stijlen. De productie en arrangementen zijn van niemand minder dan Nando Andrade (ook de producer van Cesaria Evora's Rogamar) en Lura's pianist en bandleider Toy Vieira.

Met deze actie doet de CDR haar Rotterdamse roots eer aan. Rotterdam heeft immers een grote Kaapverdiaanse gemeenschap, met verschillende wereldberoemde muzikanten. Daarom heeft CDR-medewerker Sandra van de Putte daar, aan de hand van de collectie van de CDR, een boekje over geschreven. Hierin worden na een korte introductie over de geschiedenis en cultuur van Kaapverdië enkele muziekgenres beschreven en Kaapverdiaanse artiesten en bands uitgelicht.

Het boekje wordt gratis uitgedeeld op 21 oktober in de Doelen tijdens het concert van Lura. Kaarten voor dit Grote Zaal-concert zijn nog verkrijgbaar via www.dedoelen.nl, 010-2171717 en aan de kassa, Schouwburgplein 50. Ook geeft FunX kaarten weg via de website www.funx.fm.

Het digitaal uitlenen van muziek is ontwikkeld door de Centrale Discotheek Rotterdam, met medewerking van Buma/Stemra, Stichting Norma, Bibliotheek.nl en de muziekmaatschappijen. Gedurende het eerste proefjaar is digitaal muziek lenen gratis. De proef loopt in november af.