Nederlandse Hartstichting



21-10-2006
Zelfs VWS onderschat problematiek rond hart- en vaatziekten Den Haag, 20 oktober 2006 - De problematiek rond hart- en vaatziekten in Nederland wordt door alle partijen onderschat, ook door de Minister van VWS. Dit zegt Hans Stam, directeur van de Nederlandse Hartstichting. Hart- en vaatziekten zijn tot op de dag van vandaag doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Ruim 800.000 Nederlanders hebben hart- en vaatziekten als gevolg van slagaderverkalking. Per jaar sterven in ons land ruim 45.000 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten, waarvan 55% aan ziekten die als oorzaak slagaderverkalking hebben, zoals hartinfarcten en beroerten. Deze zijn te voorkómen als patiënten tijdig (preventief) worden behandeld aan risicofactoren.

Vóórkomen van risicofactoren
"Er is veel gezondheidswinst te behalen als risicofactoren voor hart- en vaatziekten tijdig worden aangepakt", aldus Hans Stam. "Belangrijke en veel voorkomende risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en lichamelijke inactiviteit. In Nederland rookt 24% van de vrouwen en 31% van de mannen In totaal zijn dit bijna 3,5 miljoen mensen. Van alle nieuwe gevallen van hartinfarcten is 30% toe te schrijven aan roken. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders hebben een verhoogde bloeddruk, terwijl 32% van de nieuwe hartinfarcten en 33% van de nieuwe beroertes toe te schrijven is aan hoge bloeddruk." Stam zei dit bij de oprichting van het Platform Vitale Vaten.

Oprichting Platform Vitale Vaten
Het Platform Vitale Vaten is opgericht om de aanpak van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten tot een vanzelfsprekend onderdeel van behandeling te maken. Het Platform is een initiatief van Stichting Hoofd, Hart en Vaten, Stichting Bloedlink en de Diabetesvereniging Nederland, in samenwerking met beroepsverenigingen op het terrein van hart- en vaatziekten. De Nederlandse Hartstichting ondersteunt dit initiatief met expertise en in financieel opzicht.

Aandacht voor hart- en vaatziekten
"De Hartstichting ondersteunt het Platform Vitale Vaten omdat de oplossingen voor het oprapen liggen", aldus Stam. "Bovendien is er vanuit de overheid weinig aandacht voor deze problematiek. In de Preventienota Kiezen voor Gezond leven van VWS worden weliswaar vier risicofactoren voor hart- en vaatziekten benoemd als speerpunten voor beleid, maar aandacht voor de integrale aanpak van deze risicofactoren wordt achterwege gelaten!"

Patiëntenperspectief: ontwikkeling zorgstandaard Het Platform Vitale Vaten, onder voorzitterschap van Wim Schellekens, gaat het komende jaar werken aan een zorgstandaard voor het opsporen en behandelen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten (cardiovasculair risicomanagement). In deze zorgstandaard voor cardiovasculair risicomanagement wordt beschreven hoe de zorg rondom risicofactoren voor hart- en vaatziekten wordt georganiseerd en aangepakt. Patiënten krijgen een centrale rol bij het ontwikkelen van de zorgstandaard. Hun eigen rol ten aanzien van het voorkómen van hart- en vaatziekten zal een belangrijk onderdeel worden van de zorgstandaard. Voor patiënten is er nu al een Patiëntenbrochure Richtlijn Cardiovasculair Risicomanagement. Deze is tijdens de oprichting van het Platform Vitale Vaten uitgereikt aan Iris van Bennekom, directeur van de Nederlandse Patiënten en Consumentenfederatie (NCPF).

Over de Nederlandse Hartstichting
Sinds haar oprichting in 1964 is de Nederlandse Hartstichting actief betrokken bij tal van ontwikkelingen op het gebied van de bestrijding van hart- en vaatziekten. De Nederlandse Hartstichting investeert in onderzoek naar hart- en vaatziekten in Nederland. Zij geeft hoogwaardige en efficiënte voorlichting over een gezonde leefstijl en initieert innovatieve verbeteringen in preventie en zorg. De Nederlandse Hartstichting kan dit werk uitsluitend doen dankzij giften van de Nederlandse bevolking en de inzet van vrijwilligers.

Noot voor de redactie (