Lura in de Grote Zaal van de Doelen


Kaapverdische ster zingt in de meest Kaapverdische stad van Nederland

ROTTERDAM, 20060919 -- Zaterdag 21 oktober staat het jonge Kaapverdische talent Lura in de Doelen, voor het eerst in de Grote Zaal. Het concert, in de stad met de grootste Kaapverdische gemeenschap in Nederland, belooft heerlijke muziek, dansen in de gangpaden, zindering alom.

Kaapverdië: een tien eilanden grote archipel voor de kust van Senegal. Met een bevolking die voor twee derde over de wereld verspreid raakte. Velen wonen in Lissabon, andere grote groepen zijn terechtgekomen in Senegal, Nederland (vooral in Rotterdam), Frankrijk en Italië. De Kaapverdische muziekcultuur vormt een uniek amalgaam van Afrika, Brazilië en de voormalige kolonisator Portugal. Wereldmuziek avant la lettre.

Assunçao Pina Maria de Lurdes, beter bekend als Lura, is een van de grootste singer/songwriters van Kaapverdië. Zij werd in Lissabon geboren in het jaar dat Kaapverdië zich van Portugal afscheidde, als een van de nakomelingen van de grote migratie die op gang kwam na de Anjerrevolutie. In november 2005 zette zij de binnen de kortste keren uitverkochte Doelen volledig op zijn kop - vanwege de drukte werd het concert ijlings verplaatst van de Jurriaanse Zaal naar de ruimere Willem Burger Zaal.
Tijd dus om haar terug te vragen, maar nu in de Grote Zaal.

Lura trad eerder op met o.a. Cesaria Evora, Bonga, Tito Paris, Paulino Vieira en Paul Flores. Sinds haar eerste cd, Nha Vida (mijn leven), heeft zij zich ontpopt tot hét solotalent van de Kaapverdische muziekwereld. Ze is jong, mooi, schrijft haar eigen teksten in het Portugees-Creools. Met haar stem vol passie en pure schoonheid wordt zij zelfs al de opvolgster van Cesaria Evora genoemd. Haar tweede cd, Di Korpu Ku Alma (van lichaam en geest), een aanstekelijke mix van Kaapverdische muzieksoorten, soul, r&b en jazz, bezette geruime tijd de bovenste positie van de Kaapverdische hitlijsten.

zaterdag 21 oktober 2006
Concert- en congresgebouw de Doelen
Schouwburgplein 50, Rotterdam
Grote Zaal, 20.15 uur

Lura

Entree ¤ 22

kaarten: 010 2171717 of www.dedoelen.nl





Concert- en congresgebouw de Doelen