Ingezonden persbericht


persbericht project 4 x 4 = 1

Unieke samenwerking: 4 toneelgroepen in 1 komedie

Op 13, 14, 17 en 18 november a.s. spelen drie Haarlemse en een toneelgroep uit IJmuiden de komische voorstelling "Zonder Gekheid" van Alan Ayckbourn. Dit unieke samenwerkingsproject binnen het Haarlemse theater, 4 x 4 = 1 genaamd, is in het leven geroepen om onderlinge kennismaking en gebruikmaken van elkaars ervaringen, regisseurs en stijl te bevorderen. De Gemeente Haarlem, subsidiegever voor de drie Haarlemse toneelgroepen, stimuleert de samenwerking van harte en weet zeker, net als de deelnemende groepen, dat dit project een succes zal zijn.

De deelnemende groepen en regisseurs zijn, op volgorde van de te spelen bedrijven, Toneelgroep Thalia (met Marianne Narold als regisseur), Letterlievende Vereniging J.J.Cremer (met Margreet Heemskerk) en Theatergroep Eglentier (met Venus van Asperen) uit Haarlem en Toneelvereniging Advendo (met Mieke Freyée) uit IJmuiden. Het is interessant te zien hoe de verschillende groepen en regisseurs met een bedrijf uit een stuk omgaan. Op deze manier worden regie- en spelopvattingen van de verschillende regisseurs aan de speelstijlen en cultuur van de toneelgroepen gekoppeld.

Voor het publiek wordt het een spannende en vermakelijke avond. Vier groepen die om de beurt een deel van een avondvullende voorstelling neerzetten vergt wel wat inlevingsvermogen om het stuk te kunnen volgen. "Maar dit is nou juist ook de grap van deze productie," aldus Hans Goes, die het project begeleidt. "Omdat vier verschillende groepen de vier bedrijven van een verhaal spelen, krijgt het publiek dan ook vier verschillende hoofdpersonen te zien. In elk bedrijf worden namelijk alle karakters door andere spelers gespeeld", stelt hij. Om het voor de toeschouwer toch wat helder te maken is er voor gekozen de spelers van dezelfde karakters in dezelfde basiskleuren qua kleding te laten lopen. Dit zal ongetwijfeld voor hilarische momenten zorgen. De hoofdpersoon in het eerste bedrijf kan er dus heel anders uitzien dan die in de andere drie bedrijven. Van jong en lang, via groot en breed, naar jong en kaal, of klein en slank. Voor de kijkers is het een mogelijkheid om kennis te maken met andere Haarlemse toneelgroepen. Een ding is duidelijk: alles wordt in het werk gesteld om er voor alle deelnemende toneelgroepen, regisseurs en publiek een feest van te maken.

De komedie Zonder Gekheid door Samenwerkingsproject 4 x 4 = 1:
- 13 en 14 november 2006 in het Witte Theater in IJmuiden (kaarten a E 8,50 te reserveren via 0255-521972)
- 17 en 18 november 2006 in de Philharmonie in Haarlem (kaarten a E 10,- te verkrijgen via info@eglentier.nl of 023-5313115). In beide theaters begint de voorstelling om 20.15 uur. Voor meer informatie over deze productie is op o.a. www.eglentier.nl te zien.

Voor meer informatie voor de pers: Hans Goes, PR en Artistieke Commissie Theatergroep Eglentier 06-20422660.

---- --