European UnionIP/06/1433

Brussel, 19 oktober 2006

Internationale ontwikkelingsgemeenschap komt naar Brussel voor eerste Europese ontwikkelingsdagen

De belangrijkste spelers van de internationale ontwikkelingsgemeenschap komen van 13 tot en met 17 november naar Brussel voor de eerste Europese ontwikkelingsdagen. Deze worden georganiseerd door het directoraat-generaal Ontwikkeling van de Europese Commissie, onder auspiciën van commissaris Louis Michel. Tijdens deze eerste Europese ontwikkelingsdagen staan voornamelijk Afrika en de uitdagingen op bestuurlijk gebied in de schijnwerpers; ook is een EU-Africa Business Forum gepland.

De lijst van deelnemers is indrukwekkend en omvat maar liefst 16 Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders, de president van de Wereldbank, Paul Wolfowitz, diverse directeuren van VN-fondsen en
-agentschappen, ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkeling en ambassadeurs van de EU-lidstaten, vertegenwoordigers van NGO's, van de Afrikaanse en Europese zakenwereld, ontwikkelingsdeskundigen van nationale ontwikkelingsagentschappen en andere gerenommeerde sprekers.

Dit nieuwe initiatief moet het publiek beter bekend maken met de verschillende vraagstukken op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Ook moet het de effectiviteit van de ontwikkelingsbijstand van de EU versterken om de verwezenlijking van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling mogelijk te maken. De Europese ontwikkelingsdagen zijn tevens bedoeld om een positieve boodschap uit te dragen over "Africa on the Move".

Omdat ontwikkeling veel meer is dan alleen politiek en economie, zijn in heel Brussel tijdens de Europese ontwikkelingsdagen evenementen gepland: een Millennium Campagne ("No Excuse 2015-Voices against poverty"), een Afrikaanse kunsttentoonstelling, een tentoonstelling over Afrikaanse stripverhalen, een kunstwedstrijd voor de schoolgaande jeugd in heel Europa met als thema "Africa on the Move", een Afrikaans filmfestival, een "Development village" en debatten tussen Afrikaanse en Europese journalisten en mediavertegenwoordigers.

Vanaf vandaag is er een speciale website voor de Europese ontwikkelingsdagen en kunnen deelnemers en journalisten zich online registreren:

http://www.eudevdays.eu/opencms/Homepage_en.html