Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jazzbassist / zanger Richard Bona in de Melkweg

RICHARD BONA
de Afrikaanse meester van de jazz Melkweg · maandag 13 november · 21:00 uur · 18,00 + lidm.
· · ·

Jazzbassist / zanger Richard Bona weet als geen ander een brug te slaan tussen jazz, fusion en traditionele Afrikaanse muziek. Geboren in Kameroen, groeide Bona op met de Afrikaanse traditie van verhalende liederen. Zijn zoetgevooisde en kraakheldere stem, voorzien van teksten die veelal in Afrikaans dialect worden gebracht, schept een sfeer die uniek is in de hedendaagse muziek. Daarnaast is Bona één van de beste jazz basgitaristen van zijn generatie. In tegenstelling tot de meeste fusionbassisten, bij wie techniek belangrijker lijkt te zijn dan sfeer en geluid, speelt Bona op een simpele, kale, maar zeer effectieve manier. Tel daarbij op dat de composities op al Bona's albums duidelijk herkenbaar, maar stuk voor stuk origineel en vindingrijk zijn, en het wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met een unieke muzikant.
Vanaf het persoonlijke debuutalbum `Scenes from My Life' uit 1999 is Richard Bona een gewilde muzikant in de jazzscene. De Afrikaan, die al jaren in de Verenigde Staten woont, speelde met muzikanten als vocalist Bobby McFerrin, voormalig Weather Report-leider Joe Zawinul, Regina Carter, Paul Simon, Chick Corea en Queen Latifah. Naast de vele samenwerkingsprojecten en studiosessies heeft Bona inmiddels vier succesvolle soloalbums op zijn naam staan, waarop hij regelmatig niet alleen de bas en zang, maar het complete instrumentarium voor zijn rekening neemt. Het album `Tiki' uit 2006 wordt gezien als zijn sterkste plaat tot nu toe, waarop het typische Bona-geluid verder verfijnd wordt.
Optredens van Bona zijn een intieme, ontroerende en verbluffende ervaring, zoals eerder op de podia van onder andere Melkweg en Paradiso te zien was. Laat je meevoeren op een trip door jazzy Afrika door Bona en zijn band.