Gemeente Langedijk


13 november 2006

Jong en oud hebben elkaar veel te vertellen

Aan de hand van het thema `Vroeger was alles beter, tegenwoordig is alles goed' vindt van 13 november tot en met 17 november een projectweek plaats in Langedijk. Ouderen en jongeren gaan samen sporten, koken, muziek maken, toneel spelen, spelletjes doen, achter de computer zitten en praten over de maatschappij. In alle onderdelen zal vroeger en nu ter sprake komen. Zo leren de verschillende generaties iets over elkaars belevingswereld.

In het hele land is momenteel veel aandacht voor contacten tussen de generaties. Dit past in het beleid van meer omzien naar elkaar waarnaar landelijke en plaatselijke politiek streven. Ook in de gemeente Langedijk is dit een actueel onderwerp. Meer omzien naar elkaar is de kern van de nieuwe Wet maatschappelijke ontwikkeling die vanaf 1 januari 2007 geldt.

oude dame met kind

Jong en oud hebben elkaar veel te vertellen en kunnen veel voor elkaar betekenen. De organisatie zocht daarom naar vormen om de generaties met elkaar in contact te brengen. De organisatie is in handen van het Lokaal comité Dag van de ouderen. Dit comité heeft als doel een keer per jaar een dag te organiseren waar ontmoeting en uitwisseling plaatsvinden. In het comité zijn de verzorgingshuizen, de ouderenbonden en Stichting Welzijn Ouderen vertegenwoordigd.

Dit jaar heeft het Lokaal comité Langedijk Dag van de Ouderen contact gezocht met scholengemeenschap Jan Arentsz. Daar werd enthousiast gereageerd, want ook op de scholen ziet men het belang van contacten tussen jong en oud. Binnen het Jan Arentsz is er veel belangstelling om de maatschappij binnen de school te halen en met de leerlingen de maatschappij in te gaan. Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. Het Lokaal comité, docenten en leerlingen van klas drie van CSG Jan Arentsz zijn hard bezig met elkaar te overleggen hoe de verschillende onderdelen uitgewerkt kunnen worden in de vorm van workshops. De workshops worden 's morgens en 's middags gehouden op school en elders in Langedijk.

De organisatie hoopt dat veel ouderen mee doen tijdens deze projectweek en dat zij leuke en interessante ontmoetingen zullen hebben met de jongeren van Langedijk.

Om vanaf het begin ontmoetingen tot stand te brengen hebben Jan Arentsz scholieren veel ouderen van Langedijk persoonlijk een uitnodiging thuis bezorgd. Mocht u geen bezoek van jongeren gekregen hebben, meldt u dan aan voor deze week bij het bestuur van de ouderenbonden (KBO Cor Wever, 0226-318389, ANBO Piet van Lingen 0226-318893, PCOB Arie Leijen 0226-315780 en SWO Anja Bergwerff 0226-318050).