Technische Universiteit Delft

Franz Kafka
02 november 2006 door SG

Studium Generale - Franz Kafka (1883-1923) wordt door velen beschouwd als de meest geniale, in ieder geval meest karakteristieke schrijver van de 20e eeuw: niet voor niets is het woord `kafkaesk' ook bekend aan hen, die nooit een letter van de schrijver hebben gelezen.

13 november 2006 | 20:15 uur
plaats: Speakers, Burgwal 45 t/m 49, 2611 GG Delft

door Michiel Hagdorn

Als geassimileerde joodse schrijver in Praag representeert Kafka veel angsten en spanningen van de 20e eeuw: de eenzaamheid van de grotestadsmens, de neurosen en verstoorde vader-zoonrelatie die Sigmund Freud heeft beschreven, de onzekerheid van de joden in een toenemend vijandig klimaat en vooral: de existentiële crisis van de moderne mens die iedere geborgenheid in een (geloofs)gemeenschap heeft verloren. In het verhaal De gedaanteverwisseling en de roman Het proces komen deze aspecten uiterst indringend aan bod: de lezing beoogt inzicht te geven in de raadselachtigheid van deze twee beroemdste werken.

Lezing door drs. Michiel Hagdorn - bureau Quintext voor Duitse literatuur, muziek en (cultuur)-geschiedenis -www.duitse-cultuur.nl

Toegang gratis en geen aanmelding nodig

Meer informatie?www.sg.tudelft.nl