Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Opening eerste voorschool in Hoogezand-Sappemeer

In het kader van de Brede School is, op initiatief van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, op 30 oktober gestart met de eerste voorschool in Hoogezand-Sappemeer. Op maandag 13 november wordt deze voorschool op de obs De Tweemaster geopend.

De voorschool is een peuterspeelzaal die bij de school hoort. Op de voorschool begeleiden leidsters, samen met leerkrachten van de school, kinderen om de Nederlandse taal goed te leren. Deze kinderen zijn dan beter voorbereid om een goede start te maken op de basisschool. Ook van de ouders wordt verwacht dat ze weten wat er op de voorschool gebeurt en hoe ze hun kind het beste kunnen begeleiden. Hiervoor worden activiteiten georganiseerd, waaronder themabijeenkomsten en het programma `Bij de Hand' voor moeders en peuters, om de ontwikkeling van het kind te stimuleren. Ten slotte is er ook de mogelijkheid voor de ouders om aan scholing- en/of reïntegratieactiviteiten mee te doen.

De voorschool bestaat uit twee locaties: de voorschool op de Majellaschool en de voorschool op De Tweemaster. De Jeugdgezondheidszorg Groningen, de Timpaan peuterspeelzalen en de basisscholen verzorgen gezamenlijk de werving en selectie van de kinderen. Timpaan peuterspeelzalen is verantwoordelijk voor de begeleiding van de jonge kinderen en hun ouders op de voorschool. Voorlopig komen alleen kinderen die in de wijk Gorecht wonen in aanmerking voor de voorschool.

Inmiddels zijn er twintig twee- of driejarigen door hun ouders opgegeven. Zij kunnen geheel gratis twee extra dagdelen per week naar de voorschool. Om de kinderen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden verwacht de gemeente Hoogezand-Sappemeer wel dat het kind ook twee dagdelen per week naar een peuterspeelzaal gaat (waarvoor wél de gebruikelijke bijdrage dient te worden betaald).

Op 13 november om 15.30 uur zal wethouder Cor Drost het officiële startschot voor de voorschool geven.

Tijdens de opening zullen de wethouder en de kinderen samen symbolisch de verbinding leggen tussen de twee basisscholen en peuterspeelzaal Klein Duimpje, door middel van een huifkartocht. Deze tocht wordt muzikaal begeleid door twee accordeonisten. De tocht start om 15.30 uur op de obs De Tweemaster en eindigt op de R.K. St. Gerardus Majellaschool, waar de kinderen kunnen genieten van de voorstelling `Allerliefste billetjes' van poppentheater Peterselie.