Ingezonden persbericht


Persbericht

Staatssecretaris Van Geel haalt maandag 13 november 300.000ste band op

Bandenactie Brabant enorm succes

Kenmerk
ZMVE.06.0056

Datum
9 november 2006

De ZLTO-bandenactie in Noord-Brabant heeft veel meer banden opgeleverd dan verwacht. Boeren en tuinders in Noord-Brabant hebben het afgelopen jaar massaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid hun banden in te leveren. Staatssecretaris Pieter van Geel van VROM haalt maandag aanstaande
- 13 november - om 9.00 uur de 300.000ste band op bij de familie Van Erp in Vierlingsbeek. Met deze actie is een behoorlijk grote bijdrage geleverd aan het opschonen van het landschap.

De Bandenactie is eind 2005 van start gegaan. Boeren en tuinders konden hun overtollige banden aanmelden. Die banden zijn in de loop van dit jaar nagenoeg allemaal opgehaald. Dat aantal banden is met 300.000 veel hoger dan was verwacht. De ZLTO is hier bijzonder blij mee. "Met deze actie is aangetoond dat een collectieve aanpak succes heeft en dat boeren en tuinders actief mee willen werken aan een schoon landschap en aan het milieuvriendelijk verwerken van overtollige banden", aldus Peter Brouwers, portefeuillehouder Milieu bij de ZLTO.

Om het belang van dit soort acties te onderstrepen, haalt staatssecretaris Pieter van Geel van VROM maandag 13 november de 300.000ste band op bij de familie Van Erp in Vierlingsbeek. De familie Van Erp heeft een melkveebedrijf en meer dan 2.000 banden aangemeld voor het project. Van Geel zal de kraan bedienen waarmee de banden van het erf worden gehaald.

De bandenactie is, met ondersteuning van de Provincie Noord-Brabant, opgezet om de oude banden waarmee voerkuilen worden afgedekt op te ruimen. Deze banden zijn vaak niet meer nodig omdat kuilvoer tegenwoordig meestal in sleufsilo's ligt die met een laagje zand of met een dekzeil worden afgedekt. Behalve autobanden konden ook banden van trucks, vliegtuigen en tractoren worden aangemeld en zelfs rubberen rups- en transportbanden. Duitse cementovens gebruiken het rubber als brandstof. Deelnemers betalen een instapbedrag en een bedrag per band.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft zo'n 18.000 leden die ruim 10.000 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.

Noot voor de pers: voor meer informatie M. Venner, woordvoerster. Telefoon 06-295 202 55 of 013-583 63 36.

De inzameling door staatssecretaris Van Geel is maandag om 9.00 uur bij de familie Van Erp, Overloonseweg 6, 5821 EE in Vierlingsbeek (bij Boxmeer). Laat even weten als u komt: 013-583 63 36.

---- --