Siemens

Persbericht

0611.856

Dordrecht, donderdag 9 november 2006

Unieke samenwerking tussen slibverwerker DRSH, waterschap Hollandse Delta en Siemens:

Groene stroom uit slib en uitwisseling van restwarmte en koelwater tussen de buren

Op 13 november 2006 vindt de officiële overdracht aan slibverwerker DRSH uit Dordrecht plaats van een installatie waarbij uit slib groene stroom wordt opgewekt. Bovendien levert DRSHs buurman rioolwaterzuiveringsinrichting Dordrecht, van waterschap Hollandse Delta, gezuiverd afvalwater uit zijn rioolwaterzuivering als koelwater aan DRSH. Omgekeerd benut Hollandse Delta de restwarmte van DRSH voor optimalisatie van de rioolwaterzuivering. Siemens Nederland realiseerde als hoofdaannemer, samen met DRSH, dit ruim twee miljoen euro kostende project. Het ministerie van Economische Zaken verleent vanwege de opwekking van groene energie door verbranding van zuivere biomassa een subsidie in het kader van de M.E.P. (Milieukwaliteit EnergiePrestatie).

Slibverwerker DRSH uit Dordrecht verwerkt op jaarbasis 350.000 ton slib afkomstig van waterschappen en de industrie. Deze biomassa wordt verbrand, waarbij er stoom wordt opgewekt. Het merendeel van de stoom gebruikt DRSH voor het slibverwerkingsproces zelf. Het resterende deel, maximaal 14 ton/uur die vroeger ongebruikt bleef, dient nu als milieuvriendelijke brandstof voor een stoomturbine. Deze drijft op zijn beurt een generator aan die op jaarbasis 6 miljoen kWh groene stroom opwekt. Een hoeveelheid die vergelijkbaar is met het energieverbruik van zon 2500 huishoudens. De duurzaam opgewekte elektriciteit die DRSH direct gebruikt bij de verwerking van het slib, levert een bijdrage aan het Kyoto protocol. Het reduceert de CO2-emissie met 2800 ton op jaarbasis doordat minder conventioneel opgewekte energie nodig is.

De samenwerking, waarbij Hollandse Delta gezuiverd afvalwater als koelwater en DRSH restwarmte levert, schept een zuivere win-win situatie. Daarnaast levert dit ook grote milieuvoordelen op, aldus DRSH directeur Albrecht Bresters. Waarmee dit initiatief om overtollige energie van het ene bedrijf zinvol te gebruiken in het andere een voorbeeld kan zijn voor soortgelijke toepassingen.

Deze aanpak is vernieuwend binnen de branche. De installatie is zo opgezet dat het mogelijk is om bij een sterk wisselende stoomtoevoer toch elektriciteit te produceren. Het innoverende concept voor de koeling in combinatie met de opwekking van groene stroom verhoogt de efficiency van beide bedrijven.

Het ministerie van Economische Zaken heeft DRSH een subsidie verstrekt in het kader van opwekking van groene energie door biomassa. Afhankelijk van de totale hoeveelheid opgewekte stroom varieert de M.E.P. subsidie van 300.000 tot 500.000 euro op jaarbasis.

Noot voor de redactie,