Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Extreem weer in Afrika in een warmer klimaat
KNMI op klimaatconferentie in Nairobi
13 november 2006 - Voor de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Nairobi heeft het KNMI in samenwerking met het klimaatcentrum van het Rode Kruis en deels gefinancierd door Ontwikkelingssamenwerking de veranderingen in extreem weer in Afrika onderzocht. Veranderingen in waar en hoe vaak droogtes en overstromingen voorkomen hebben veel grotere gevolgen dan veranderingen in het gemiddelde weer. Toch was hier tot nu toe maar weinig over bekend. Met behulp van de nieuwste en beste klimaatmodellen is gekeken waar extreme droogte of regen meer zal voorkomen, waar juist minder, en waar voorspellingen nog niet mogelijk zijn.

De beste klimaatmodellen geven aan dat zuidelijk Afrika waarschijnlijk droger gaat worden, met een latere start van het regenseizoen. De droogste jaren worden echter minder droog: in dit gebied wordt het weer in dit opzicht dus waarschijnlijk minder extreem. In grote delen van Oost-Afrika wordt juist gemiddeld meer regen voorspeld door de meeste klimaatmodellen, met een sterke toename van de kans op heel veel regen. Alleen in zuidelijk Tanzania zal extreme droogte vaker voorkomen. In noordoostelijk Afrika lopen de voorspellingen ver uiteen: Somalia wordt waarschijnlijk wat natter, maar voor Ethiopie berekent het ene model veel meer regen, het andere juist veel minder. Wel zijn ze het er over eens dat ook hier de regentijd later gaat beginnen, en dat de extremen, zowel nat als droog, hier waarschijnlijk in hevigheid zullen toenemen.

Deze veranderingen zullen grote gevolgen hebben voor veel landen in Afrika, die nu vaak al sterk te lijden hebben onder droogtes en overstromingen. Organisaties als het Rode Kruis helpen de meest kwetsbare mensen in deze landen, niet alleen wanneer zulke rampen zich voordoen, maar ook om hun kwetsbaarheid voor rampen te verminderen.

De onderzoeksresultaten zijn op 13 november in Nairobi gepresenteerd, en zullen worden gebruikt door hulpverleners van het Rode Kruis en andere organisaties die werken aan rampen en klimaatverandering in Afrika.

De bijbehorende brochure en alle gedetailleerde informatie zijn te vinden onder Verder lezen- Climate scenarios for Africa. Onder Externe links vindt u meer informatie over het Rode Kruis klimaatcentrum.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting.
Persbericht: KS 06/23
Eerste uitgave: 13-11-06