BedrijfsautoRAI

Een nieuwe Expert van Peugeot

(11/13/2006)
Peugeot produceert al meer dan honderd jaar automobielen, zowel personenauto's als bedrijfsauto's. Deze laatste zijn altijd een belangrijk onderdeel geweest van het totale aanbod van Peugeot. Zo zijn er sinds de oprichting van het merk al meer dan 5 miljoen bedrijfsauto's van de band gerold.
De Expert verscheen voor het eerst in de herfst van 1995 en was een baanbrekend concept in het segment van de compacte bedrijfsauto's (nuttig laadvolume van 4 tot 7 m3). De auto is inmiddels 11 jaar in productie en is tussentijds gerestyled. Peugeot heeft met deze auto kunnen profiteren van een sterk groeiende markt. Het topjaar was 2005 met een totale verkoop van 33.100 auto's. Sinds zijn introductie zijn er nu inmiddels 300.000 Experts geproduceerd.

De nieuwe Expert, die begin januari 2007 op Het Salon in Brussel geïntroduceerd wordt, is een voorbeeld van de kennis en knowhow van Peugeot op het gebied van bedrijfsauto's en is er in twee gedaanten: aan de ene kant is er de Expert als compacte bedrijfsauto, aan de andere kant is er een personenauto in de vorm van de "Expert Tepee" (spreek uit tipie), die in februari verwacht wordt.

Deze derde generatie Expert wordt net als de vorige versie door PSA Peugeot Citroën in samenwerking met Fiat Group geproduceerd en betekent een ommekeer voor Peugeot dankzij nog betere prestaties en een aanbod van twee modellen met bijzonder multifunctionele gebruiksmogelijkheden.

Naast de alom erkende kwaliteiten van zijn voorganger biedt de nieuwe Expert nog meer op het gebied van rijeigenschappen, veiligheid, comfort en uitrusting.

Alle uitvoeringen van zowel de bedrijfsauto's als de personenauto's hebben een grote schuifdeur aan de rechterzijde, daarnaast behoort een schuifdeur links ook tot de mogelijkheden. De afmetingen van de gesloten bestelauto zijn gegroeid om tegemoet te komen aan de wens van de zakelijke markt.

De nieuwe Expert gesloten bestel van Peugeot
De nieuwe Expert als gesloten bestelauto is er in verschillende uitvoeringen (2 lengtes, 2 hoogtes, 3 combinaties), met meer laadvermogen en laadvolume. De nieuwe, verlengde en verhoogde versie heeft een nuttig laadvolume van 7 m3 en een laadvermogen van 1.200 kg.

Een absolute noviteit is de optionele luchtvering op de achteras. Daardoor blijft de maximum hoogte beperkt tot 1,894 m waardoor de auto zonder problemen een parkeergarage kan binnenrijden. Bovendien heeft de auto een constante rijhoogte, ongeacht de belading. De hoogte van de laaddrempel achter kan handmatig aangepast worden, waardoor het in- en uitladen vergemakkelijkt wordt.

De vorm van de laadruimte is volledig vierkant en dankzij de slimme opbergmogelijkheden kan er van alles mee, van europallets tot kleine spullen en voorwerpen met een lengte tot 2,58 m.

Er is veel aandacht besteed aan de veiligheid van de inzittenden maar ook aan de beveiliging van de laadruimte. Zo kunnen de cabine en de laadruimte los van elkaar vergrendeld en ontgrendeld worden met behulp van de afstandsbediening of met een schakelaar vanaf de bestuurderszitplaats.

De carrosserie is op tal van plaatsen extra verstevigd en de voorbumper wordt op buffersteunen gemonteerd waardoor de impact van een aanrijding wordt beperkt en de kosten van schadeherstel verminderen.

De fijne rijeigenschappen en de uitstekende wegligging van de nieuwe Expert komen nog beter tot hun recht dankzij het nieuwe motorenaanbod.

Er zijn drie HDi-motoren te weten: 1.6 l HDi met 66 kW (ong. 90 pk),
2.0 l HDi met 88 kW (ong. 120 pk) en een 2.0 l HDi met 100 kW (ong. 136 pk) met een roetfilter. Tevens leverbaar is er voor de Expert Tepee een 2.0-16V benzinemotor met 103 kW (ong. 140 pk). De 2.0 l HDi werd ontwikkeld in samenwerking met Ford en zijn gekoppeld aan de handgeschakelde ML6C 6-versnellingsbak.

De aandrijfunits zijn aangepast aan het intensieve gebruik dat er veelal van de auto gemaakt zal worden (aanhangergewicht tot 2 ton) en de onderhoudsintervallen zijn verruimd naar eens per 30.000 km in plaats van elke 20.000 km bij de vorige Expert. Alle motoren voldoen aan de Euro4-norm.

Ook op het gebied van de actieve en passieve veiligheid zijn de nieuwste technologische ontwikkelingen in de praktijk verkrijgbaar: ESP, ASR, ABS met noodremassistent, frontairbags, zijairbags, windowbags (alleen op de Tepee) enz.

Zaken die het rijden vergemakkelijken zoals een parkeerhulp achter, cruise control met snelheidsbegrenzer en een navigatiesysteem behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Bij het ontwerp van de auto kreeg het comfort van de inzittenden extra aandacht. Zo biedt de auto de ideale zit achter het stuur, alsof het om een personenauto in plaats van een bedrijfsauto gaat en mede door de ver naar voren geplaatste voorruit maakt het interieur een bijzonder ruime en lichte indruk. De cockpit, van de hand van Pininfarina, is functioneel en robuust tegelijk en is er in meerdere uitvoeringen.

De nieuwe Expert biedt zijn gebruikers meer laadvermogen, meer ruimte en meer comfort en dat met de rijeigenschappen van een moderne personenauto.

De nieuwe Expert Tepee van Peugeot
De nieuwe Expert Tepee biedt een nieuwe manier van reizen. De auto is met name bedoeld voor gezinnen die ruimte zoeken, voor zichzelf en voor de spullen die ze op hun reizen mee willen nemen. Daarnaast is de auto bedoeld voor personenvervoer door professionele vervoerders.

Met deze nieuwe combi van Peugeot worden de rijeigenschappen, de veiligheid en het comfort van de nieuwe Expert specifiek ingezet voor het vervoer van personen. De Tepee heeft dezelfde motoren, versnellingsbakken en het geraffineerde onderstel als alle andere Experts. Ook is de auto in twee verschillende lengtes leverbaar.

De nieuwe Expert Tepee is te herkennen aan de mooie afwerking van de carrosserie en de buitenspiegel met één enkel spiegelglas. De auto kan met in totaal 3 zitrijen geleverd worden. Dankzij de grote schuifdeur en de opklapbare zijstoel op de 2e zitrij ("Easy Entry"-systeem) kunnen de passagiers gemakkelijk op de achterste bank plaatsnemen.

Al naar gelang de gekozen indeling varieert het aantal zitplaatsen van
2 tot 9. De losse stoelen en de 2-zitsbanken kunnen neergeklapt, opgeklapt en verwijderd worden, zodat het interieur altijd aan de behoefte van dat moment aangepast kan worden.

De stoelen en de 2-zitsbanken bieden volwaardige zitplaatsen voor volwassenen, iedereen kan genieten van optimaal comfort. In het dak zijn windowbags aangebracht die de inzittenden op alle zitrijen bij een aanrijding van opzij beschermen. Afhankelijk van de uitvoering beschikt de auto over maximaal 6 airbags (front-, zij- en windowbags).

Ook de bagageruimte kreeg veel aandacht! Bij de verlengde uitvoering met 3 zitrijen bedraagt de inhoud van de bagageruimte maar liefst
1.239 dm3 (VDA) tot aan het dak.

Door het grote glasoppervlak (5,84 m' bij de verlengde uitvoering) is het interieur erg licht en dankzij de collegeopstelling van de stoelen heeft iedereen veel zicht en contact met de buitenwereld.

Er zijn veel maatregelen met betrekking tot geluidsisolatie genomen, waardoor de inzittenden in alle rust een gesprek met elkaar kunnen voeren, iets wat tot dusver niet vanzelfsprekend is bij dit type auto.

Op het gebied van klimaatbeheersing in het interieur komt men niets tekort. Een verwarmings/aircosysteem met een extra unit zorgt dat de temperatuur in de hele auto snel op het gewenste niveau is. De airconditioning heeft uitstroomopeningen in het dashboard, maar ook in het dak boven elke zitrij en achter onder de achterste zitrij. Dit biedt een ongekend comfort. Het systeem kan door de passagiers bediend worden via een bedieningspaneel tegen het dak.

De Tepee is dankzij de uitgebreide uitrusting op het gebied van veiligheid, bedieningsgemak en comfort de ideale reisauto. De Expert Tepee komt in verschillende niveaus, waarbij de verschillen in bekleding, kleur van het dashboard, de afwerking van de zitruimte achterin en de decorstrips op het dashboard zorgen voor een eigen sfeer naast de verschillen in uitrusting.

De nieuwe Expert Tepee is de ideale reisauto, veilig en comfortabel, met een ruim en doordacht interieur, kortom een auto die de slogan "Je voelt je lekkerder in een Peugeot" volledig waarmaakt.

N.B. Details over de uitrusting van de verschillende niveaus van de Tepee alsmede de versienamen worden in een later stadium bekendgemaakt.