BedrijfsautoRAI

De nieuwe Citroën Jumpy: veelzijdigheid voor alles

(11/13/2006)
Citroën is al jaren een belangrijke speler op de markt voor lichte bedrijfswagens. Door met een innovatief gamma telkens opnieuw in te spelen op snel veranderende trends in de markt verwierf Citroën in 2005 een Europees marktaandeel van 10,2 procent, goed voor een derde plaats.
Dat de markt voor lichte bedrijfswagens belangrijk is voor Citroën blijkt wel uit het feit dat één op de vijf Citroëns die wereldwijd worden verkocht, in deze categorie valt. En één op de tien bedrijfswagens die in Europa worden verkocht, is een Citroën. De tussen de Berlingo en de Jumper gepositioneerde nieuwe Citroën Jumpy vormt een veelbelovende uitbreiding van het gamma van lichte bedrijfswagens van het merk.

De vorige generatie Jumpy is maar liefst elf jaar buitengewoon succesvol geweest. Met de nieuwe versie wil Citroën haar marktaandeel verder vergroten. Daartoe beschikt het nieuwe model over een aantal veelzijdige eigenschappen die bij een nog breder publiek in de smaak zullen vallen.

De nieuwe Jumpy zit vol met technologische innovaties en een uitrusting gericht op het comfort en de veiligheid voor bestuurder en passagier. De nieuwkomer onderscheidt zich door een groter aantal combinatiemogelijkheden ten aanzien van laadvolume, nuttige last en laadlengtes. Deze grote mate van veelzijdigheid beantwoordt aan de wensen en eisen van de meest veeleisende gebruikers.

Enkele kenmerken van de nieuwe Jumpy:

⢠een grotere nuttige last: de nieuwe generatie van de Citroën Jumpy heeft een aanzienlijk grotere nuttige last, uiteenlopend van 1.025 tot maximaal 1.225 kilo, vergeleken met de 876 tot 954 kilo van zijn voorganger.

⢠een groter laadvolume: de nieuwe Jumpy combineert twee laadlengtes met twee verschillende wielbases en twee carrosseriehoogten. Dat heeft geleid tot een aanzienlijk groter laadvolume, dat voortaan 5 m3 tot maximaal 7 m3 bedraagt. De vorige versie van de Jumpy had een laadvolume van 4 m3 to 5 m3. Afhankelijk van de uitvoering is ook de laadlengte van de nieuwe Jumpy met 12 tot 16 centimeter verlengd.

Om langere voorwerpen te kunnen vervoeren kan in Jumpy-varianten die zijn voorzien van een tussenschot een optioneel doorlaadluik worden besteld; daarmee komt er 65 centimeter extra laadlengte beschikbaar.

⢠een brede reeks carrosserievarianten en uitvoeringen. Het gamma van de nieuwe Jumpy bestaat uit twee basismodellen. De eerste modellijn omvat een open en gesloten besteluitvoering en een Plancher Cabine voor een carrosserieopbouw op maat. De tweede modellijn bestaat uit een Combi Comfort voor personenvervoer.

De Combi Comfort-modellen van de nieuwe Jumpy zijn bedoeld voor kleine ondernemingen met werkzaamheden waarvoor ook personeel moet worden vervoerd, en voor particulieren die op zoek zijn naar een ruime, functionele auto. De Combi Comfort-variant is leverbaar in twee uitrustingsniveaus, met bovendien een vijfzits- en negenzits configuratie.

⢠statusverhogende, dynamische styling. Het exterieur van de nieuwe Jumpy onderscheidt zich met een robuust, modern design met onder meer een stoere grille en een royaal bemeten voorbumper die extra bescherming biedt. De vormgeving van de achterzijde is er vooral op berekend om in- en uitladen te vergemakkelijken.

Tegelijkertijd voldoet het interieur aan de wensen van de meest veeleisende bestuurders, met onder meer een efficiënte indeling van de werkplek van de chauffeur, uitgebreide geluidsisolatie en een uitmuntende ergonomie.

⢠een veelzijdig motorenpalet. Er is keuze uit drie verschillende dieselmotoren: een 1.6 HDi 90 (66 kW), een 2.0 HDi 120 (88 kW) en een
2.0 HDi 140 (100 kW). Deze laatste motor is standaard voorzien van een roetfilter. Alle dieselmotoren worden gecombineerd met een handgeschakelde transmissie, met zes versnellingen voor beide 2,0 liter diesels. Het leveringsprogramma wordt gecompleteerd met een 2.0i benzinemotor (140 pk/103 kW), in combinatie met een handgeschakelde vijfversnellingsbak.

Op de nieuwe Jumpy zijn tal van opties leverbaar die uniek zijn in de markt van lichte bedrijfswagens. Op de optielijst staan onder meer luchtvering achter en automatisch inschakelende ruitenwissers en verlichting.

Dankzij standaardvoorzieningen als ABS en EBD blinkt de nieuwe Jumpy uit door voortreffelijke rijeigenschappen.