Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Regio

:: 13 nov 2006

Minister de Geus: Met je handen is goed geld te verdienen!

In het kader van Leren en werken is het project Gekwalificeerd Ambacht, ambacht dat zich onderscheidt opgezet. Een initiatief van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) om werkenden binnen het ambacht naar een hoger kwalificatieniveau te brengen. Een tweede doel is de instroom van werkzoekenden in de ambachtelijke beroepen te bevorderen. In het project participeren de schoenherstellers, glazeniers, dakbedekkers, fietsherstellers en de schoorsteenvegers.

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bracht 9 november een werkbezoek aan Tectum, het opleidingsinstituut voor de dakbedekkersbranche. Tijdens het werkbezoek kregen vmbo-scholieren de gelegenheid kennis te maken met het beroep dakbedekker. Daarna konden zij met de minister praten.
De Geus gaf hun de volgende boodschappen mee:

* in een vak waarin je met je handen werkt, kun je goed geld verdienen

* maak je diploma af

* kies een beroep in de techniek, daar is grote behoefte aan.

Ambacht biedt volop mogelijkheden
De heer Kalle, voorzitter van het HBA, gaf aan dat het ambacht goede mogelijkheden biedt voor doe-mensen. In het ambacht, waarbij 60% bestaat uit zelfstandigen, is sprake van vergrijzing en behoefte aan instroom van nieuwe mensen. Bovendien kun je met een ambacht prima een eigen bedrijf beginnen.
Jan Vissers, directeur van de SVGB, stelde dat het ministerie van OCW zich primair oriënteert op jongeren en initieel onderwijs. Een leven lang leren - de boodschap die de overheid wil uitstralen - is hierdoor nooit goed van de grond gekomen. Hij juicht de samenwerking tussen de ministeries SZW en OCW dan ook toe, zoals in dit project gebeurt.

Een vakman onderscheidt zich door opleiding en kwalificatie Zowel SVGB als CNV Bedrijvenbond dringen erop aan op nationaal niveau te kijken naar competenties, zodat mensen in meer bedrijfstakken inzetbaar zijn. EVC (Erkenning van Verworven Competenties) is echter nog onvoldoende bekend bij bedrijven. De heer Jongejan van CNV Bedrijvenbond wees erop dat bedrijven beter geïnformeerd moeten worden over EVC.
De aanwezigen bij het werkbezoek van De Geus vinden dat ook zelfstandigen van deze faciliteiten gebruik moeten kunnen maken. Een vakman onderscheidt zich door een opleiding en een kwalificatie. Minister de Geus suggereert toe te werken naar een kwaliteitskeurmerk leren en werken.

Denken vanuit kansen Behalve voor werkenden is het project Gekwalificeerd Ambacht, ambacht dat zich onderscheidt ook bedoeld voor werkzoekenden van 23 jaar en ouder. De diverse projectpartners zien knelpunten in de instroom vanuit het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Het CWI werkt vooral vanuit het probleem van de werkzoekende, niet vanuit zijn of haar kansen. Daarnaast is contact met ondernemers voor het CWI niet vanzelfsprekend. De minister zegt toe dit mee te nemen in het bestuurlijk overleg met het CWI in december. Hij is bereid met een delegatie van de projectpartners hierover na te denken. De heer Vissers besluit: Juist in de ambachtelijke beroepen liggen goede kansen voor een combinatie van werken en leren. Het zijn met name de ambachtelijke branches die bereid zijn oudere werknemers op te nemen.