Gemeente Noordenveld



Eerste ondergrondse afvalcontainer met SMS-systeem in Peize

Gepubliceerd op: 13 november 2006

Wethouder J. Dam van de gemeente Noordenveld en de heer G. Waninge, Manager Technische Zaken van Woonborg, stellen op woensdag 15 november 2006 de eerste ondergrondse afvalcontainer in gebruik, die een SMS-bericht stuurt als de container vol is. De ingebruikstelling vindt plaats om 10.00 uur bij appartementencomplex De Esborg aan de Zr. Kleveringastraat in Peize.

Wethouder Dam, die onder andere afvalverwerking in portefeuille heeft, is erg in zijn nopjes met de nieuwe container: ondergrondse afvalcontainers zijn geen nieuw fenomeen. Ook in de gemeente Noordenveld staan ze op verschillende plaatsen. Het bijzondere aan deze container is echter dat de gemeente een SMS-bericht krijgt als de container vol is. Dat is prettig voor de gebruikers van de container, de bewoners van appartementencomplex De Esborg, die niet geconfronteerd worden met een volle container waar ze hun afval niet meer in kwijt kunnen. Voor de gemeente werkt het een stuk efficiënter als containers alleen maar geleegd worden wanneer ze vol zijn. Het SMS-systeem is ontwikkeld door Plastic Omnium, de leverancier van de afvalcontainers die in Noordenveld gebruikt worden. Dit bedrijf besteedt veel aandacht aan het gebruiksgemak van afvalsystemen. Ik ben er trots op dat wij als eersten in de hele wereld met dit SMS-systeem gaan werken.

De ondergrondse afvalcontainer kan alleen gebruikt worden door bewoners van De Esborg. Zij beschikken over een sleutel om de container te openen. Momenteel kunnen zij hun afval kwijt in grote containers die bij De Esborg staan. In de praktijk blijken nogal wat mensen uit zogenaamde Diftar-gemeenten hun afval hierheen te brengen. Met de komst van de ondergrondse container is dit probleem hopelijk opgelost.

Roden, 10 november 2006